Sverige förblev länge fattigt och underutvecklat. I mitten på 1800-talet inträffade emellertid en liberal ekonomisk revolution som fick fart på utvecklingen, som då blev närmast explosionsartad. Sverige skulle från omkring 1870 på drygt 50 år utvecklas från ett u-land till ett av världens rikare länder. Men, den sena industrialiseringen ledde ändå till att många svenskar under 1800-talets andra hälft utvandrade till Amerika.
STOR SVENSK UTVANDRING
Totalt flyttade omkring 1,2 miljoner svenskar over there, varav de flesta slog sig ner som bönder i Mellanvästern eller arbetare i städerna. USA var vid denna tid fortfarande ett glest befolkat nybyggarland där det rådde stor brist på arbetskraft, och ekonomin blomstrade. Många svenskar, sprungna ur den praktiska svenska bondekulturen, valde därför att starta eget, inte minst inom den snabbt växande industrisektorn.
Svenska storaffärer i USA
Ett fåtal av dessa svenskättade entreprenörer blev mycket berömda, som John Ericsson från Långbanshyttan i Värmland. Han flyttade till USA redan 1839 och skrev in sig i historieböckerna genom byggandet av pansarslagskeppet USS Monitor, som bidrog till Nordstaternas seger i inbördeskriget 1861–65. Men de flesta är mer okända, trots att deras insatser och företag än i dag delvis sätter sin prägel på det amerikanska samhället.
Han skulle på många sätt personifiera ”den amerikanska drömmen” om att på egen hand jobba sig upp och bli känd, förmögen och inflytelserik.
OLJEMAGNAT I TEXAS
En sådan svenskättad entreprenör var Carl G. Cromwell. Han föddes 1889 i Saybrook, Pennsylvania, som äldsta barnet av sex till det svenska utvandrarparet John Nels – troligen Nils, amerikanska immigrationstjänstemän stavade ofta fel på skandinaviska namn – och Hanna Cromwell. Han skulle på många sätt personifiera ”den amerikanska drömmen” om att på egen hand jobba sig upp och bli känd, förmögen och inflytelserik.
Carl började som grovarbetare på oljefälten i Pennsylvania som sextonåring och blev snabbt känd som en mycket duglig oljeborrare. Han kunde därför flytta vidare till andra oljefält i Illinois och Oklahoma, för att efter första världskriget ta steget fullt ut och bege till Texas, där oljeindustrin då befann sig i en intensiv utvecklingsfas. Han blev 1921 kontrakterad av företaget Texas Oil and Land Company, som hade köpt rätten att leta efter olja på University of Texas marker. Och när företaget efter ett par år stötte på en stor oljefyndighet blev Cromwell överintendent för bolagets verksamhet i hela området.
Svenskt mode slog i USA
Det innebar att han blev rik. Så rik, att han under 1920-talet bland annat kunde engagera sig i den då nya och snabbt expanderande flygindustrin. År 1929 startade han ett eget flygbolag, Cromwell Airlines, som flög mellan San Angelo, San Antonio och Dallas-Fort Worth.
Carl G. Cromwell blev alltså en närmast arketypisk self made man, och som sådan var han ständigt på väg mot nya mål. Detta ledde dock till att hans liv bokstavligen slutade i tragedi. Under en affärsresa till sin hemstat Pennsylvania dog han redan 1931 i en bilolycka, bara 42 år gammal.