Lucka 6: Stickkontakten Schuko
VISA BILDTEXT
Bild ur Ericssons historiska arkiv hos Centrum för Näringslivshistoria.

NÄRINGSLIVET AV: Gustav Norqvist-Svensson 2022-12-06

Lucka 6: Stickkontakten Schuko

Idag finns det en rik flora av olika stickkontakter i världen. Stickkontakt typ F, eller Schuko efter det tyska ordet Schutzkontakt, är den vanligaste stickkontakten i över 40 länder, Sverige inräknat. Särskilt utbredd är den i Europa.

Kontakten skyddsjordas genom två metallskenor och själva elektriciteten leds genom två rundade likformiga stift, 19 mm långa och 4,8 mm breda. I hundratals miljoner hem är Schuko de facto-standard för elanslutningar och den är kompatibel med eluttag i över 100 länder i världen.

Schuko uppfanns av tysken Albert Büttner vid företaget Bayerische Elektrozubehör på 1920-talet. Efter vidare­utveckling av Siemens-Schuckerwerke blev patentet för Schuko, kortform för Schutz-kontakt, beviljat 1930 och kontakten fick därefter enorm genomslags­kraft i Tyskland – och elektricitet i hemmen blev i och med det mycket säkrare. Standarden omfamnades därefter av ett flertal länder inklusive Sverige.

Läs också: 100 år av standarder – stickkontakten Schuko

Julkalender 2022

Vad är en standard, hur kan det tillämpas och vilka standarder har vi? I årets julkalender berättar vi allt du inte trodde du ville veta om standarder – från hur en standard skapas till olika oväntade standarder som finns ute i samhället.