Lucka 14: Europapallen
VISA BILDTEXT
Toppmodernt år 1950, med både lastpallar och gaffeltruck. Bilden är från Alhlsell &
Bernströms nyligen invigda lager i Södra Hammarbyhamnen i Stockholm. Alhlsell ABs historiska arkiv hos Centrum för Näringslivshistoria.

NÄRINGSLIVET AV: Anders Johnson 2022-12-14

Lucka 14: Europapallen

Europapallen blir standard på europeiska järnvägar år 1957. Pallen är en svensk uppfinning utvecklad av Bygg- och Transportekonomi (BT) och SJ.

Europapallen lanserades under namnet SJ-pallen i slutet av 1940-talet och blev så småningom standard för europeiska järn­vägar. Sven Wallander, som var chef för det kooperativa bostads­företaget HSB, låg bakom den standardiserade lastpall som HSB och Statens Järnvägar tog fram 1949.

SJ-pallen var 80 x 120 cm och varenda förpackning producerad i Europa sedan dess är en multipel av dessa yttermått, till och med socker­bitarna i kaffet. Den kunde lyftas av en gaffeltruck från alla fyra sidor och blev 1957 standard för europeiska järnvägar under beteckningen Europa­pallen.

Läs också: Lastpallen som revolutionerade världen

Julkalender 2022

Vad är en standard, hur kan det tillämpas och vilka standarder har vi? I årets julkalender berättar vi allt du inte trodde du ville veta om standarder – från hur en standard skapas till olika oväntade standarder som finns ute i samhället.