Uttrycket gulaschbaron har sitt ursprung i den kokvagn som konstruerades av Karl Rudolf Fissler från företaget Fissler i Tyskland år 1892. Kokvagnar har använts och används än i dag av militären för att effektivt kunna leverera stora mängder mat till ett stort antal personer i fält.

Under första världskriget serverades ofta gulasch till soldaterna, en enkel maträtt med kött och potatis. Kokvagnen fick smeknamnet gulaschkanon eftersom den hade en skorsten som såg ut som ett kanonrör. Den nya specialbyggda gulaschkanonen gjorde att både matlagningen och leveranserna blev effektivare, den höll också maten varm.

Koka maten i låda

Benämningen gulasch användes också för de som på kort tid blev förmögna under första världskriget och tiden strax efter. Speciellt danska charkuterister tjänade stora pengar på att sälja gulaschkött till centralmaktens militär som låg i fält. Begreppet gulaschbaron uppstår, en vräkig person som tjänar storkovan på svarta börsen.

Att ”gulascha” eller att göra ”gulaschaffärer” innebar att sälja livsmedel till överpriser.


I hela Europa rådde
det brist på förnödenheter och ransonering infördes på livsmedel och förbrukningsvaror. Maten skulle räcka åt alla, oavsett inkomst. Att ”gulascha” eller att göra ”gulaschaffärer” innebar att sälja livsmedel till överpriser.

I stunder av stora kriser uppstår en svart marknad där varor köps och säljs utan statens kontroll. Uttrycket gulaschbaron är sedan dess förknippat med de som tjänar stora pengar på att sälja livsmedel och förnödenheter till mycket höga priser.

Lärkan smugglades över sundet