I mitten av november 2017 brann det i en fastighet vid korsningen Biblioteksgatan/Jakobsbergsgatan på Stureplan. Snart blev det klart att fastigheten var såväl kultur- som näringslivshistoriskt viktig. Fastigheten Vildmannen 7 byggdes mellan åren 1895-1897 helt i Roslagssandsten och med medeltida inslag. Arkitekten var Erik Josephson (1864-1929) som var inspirerade av samtida engelsk arkitektur. Sedan 1918 ägs fastigheten av Hufvudstaden.

Företagshistoriska Stockholm: Fleminggatan 8

Från början innehöll Vildmannen 7 bara exklusiva bostäder, men med tiden har både affärer och kontor flyttat in. Hörnet är än idag en lyxig butiksadress och den största våningen huset är på 800 kvadratmeter, bestående av nio rum och nio kakelugnar.

Den 8 november 1905 öppnade matvarubutiken Svenska Hem (förebild till SVT:s serie Fröken Frimans krig) i bottenplanet på fastigheten på Jakobsbergsgatan 6. Butiken som sålde sund och prisvärd mat drevs som en kooperation med endast kvinnliga anställda och medlemmar. Grundare var kvinnosakspionjären Anna Whitlock. Butiken fick snabbt fyra efterföljare och över 3 000 kvinnor som medlemmar. Bland de mer kända kunde Selma Lagerlöf, Harriet Bosse och Ellen Key märkas.

Skolpionjären Anna Whitlock

Få vårt nyhetsbrev, varannan vecka, direkt i mejlen.