När man befinner sig i det mysiga bostadsområdet inklämt mellan S:t Eriksgatan och Torsgatan är det svårt att tänka sig att det under lång tid var platsen för en av Stockholms största fabrikskomplex. Atlasområdet ligger i Vasastan och är uppkallat efter verkstadsföretaget AB Atlas vars fabriker låg där mellan 1874 och 1924.

Fabrikerna låg på bekvämt avstånd från Norra station, som vid den tidpunkten låg vid Norra Bantorget strax norr om Stockholms centralstation, vilket underlättade den tunga varutransporten. De första åren tillverkade och sålde Atlas främst lokomotiv och järnvägsvagnar till såväl Sverige som övriga nordiska länder. När den marknaden var mättad breddade företaget sitt utbud och tillverkade en lång rad produkter, allt från ångmaskiner till nyckelfärdiga hus.

Företagshistoriska Stockholm: Fleminggatan 8

År 1924 slog Atlas sig samman med AB Diesels Motorer, fick namnet Atlas Diesel och flyttade ut till Sickla i Nacka. Tre år senare, 1927, revs fabrikslokalerna vid Atlasområdet och ersattes med bostäder. Även om inget finns kvar av fabrikerna går det att spåra arvet från Atlas i kvartersnamn som Loket, Tendern och Pistongen.

Få vårt nyhetsbrev, varannan vecka, direkt i mejlen.