SMÄCKER KONSTRUKTION TILLBAKA TILL URSPRUNGET
Stålet i maskinhallen kom från Domnarvets Jernverk i Borlänge. Det hade sålts till utställningen av Stora Kopparbergs driftige disponent Erik Johan Ljungberg för 250 000 kronor. Av stålet skapade Motala verkstad och Bergsunds mekaniska tillsammans den smäckra konstruktionen.
Efter utställningssommarens slut bjöds hallen ut till salu. Köpare blev samme disponent Ljungberg men denna gång hade priset sjunkit till 60 000 kronor. Ljungberg lät demontera den väldiga konstruktionen och frakta den per järnväg tillbaka till Borlänge. Där monterades hallen upp igen, för att rymma de nya pappersmaskiner som var hjärtat i det nystartade Kvarnsvedens pappersbruk. Andra pappersbruk har börjat i det lilla och vuxit successivt. Kvarnsveden däremot skulle vara stort – till och med störst – redan från början. En mer passande lokal för de väldiga pappersmaskinerna än Ferdinand Bobergs maskinhall kunde knappast tänkas.
En del förändringar genomfördes i samband med återuppförandet. Hallen grävdes ned några meter och delades upp i två våningar med hjälp av ett mellanbjälklag. I det nya källarplanet stod de ångmaskiner som drev pappersmaskinerna en våning upp. Vid senare tillfälle kläddes den smäckra stålstommen in i betong av brandsäkerhetsskäl. Fasaden fick murade väggar, vilket gjorde industrihallen närmast oigenkännlig från utsidan.
I Kvarnsveden började ett nytt liv för den gamla utställningshallen. Från invigningen år 1900 rymde den ett av Europas största och mest moderna pappersbruk. Men bruket fortsatte att växa. Nya och ännu större pappersmaskiner krävde nya lokaler, och under senare decennier har maskinhallen mest använts som lagerlokal.
Hon skapade Nordens största industri
PARIS VS BORLÄNGE
De flesta byggnader från de stora utställningarnas tid revs när själva utställningen var över. Det finns dock undantag – ett är Eiffeltornet från världsutställningen i Paris 1889. Ett annat är just maskinhallen från Stockholmsutställningen 1897.
Framtiden för maskinhallen är osäker. Hur länge kommer pappersbrukets ägare, skogsindustrikoncernen Stora Enso Oy, att kunna behålla den stora och outnyttjade lokalen? Många i Borlänge är stolta över hallen men de flesta känner inte ens till dess existens. En som har visioner för framtiden är dock fd stadsarkitekten i Borlänge, Arne Ludvigsson.
Han ser maskinhallen som en fantastisk outnyttjad resurs – för rätt ändamål. Ett exempel: Med rätt intressenter och rätt finansiering kunde den förvandlas till ett gigantiskt växthus – på en gång ett besöksmål och ett centrum för ekologisk odling. Endast fantasin sätter gränserna.