Den 19 februari var det 30 år sedan prins Bertil invigde världens största sfäriska byggnad i Stockholm. Denna minst sagt omdiskuterade skapelse som numera får ekonomiskt stöd av sponsorer och går under namnet Ericsson Globe. Knappast någon av stadens innevånare kan ha undgått att någon gång göra ett besök. Vare sig det har handlat om idrott, rock-konserter, hästtävlingar, Lucia-firande, Melodifestival, klättring utanpå eller giftermål på taket har de flesta haft ett ärende dit och har en relation till byggnaden. Innevarande vecka firas 30-årsjubileum med en rad olika aktiviteter.

Vällingby centrum förändrade världens förorter

Att det skulle bli en glob var långt ifrån självklart. När Stockholms stad 1985 presenterade planerna för ett nytt sport- och kulturcentrum och utlyste en arkitekttävling var frågan om utformningen helt öppen. Det var de vinnande arkitekterna på Berg Arkitektkontor AB som hittade på att Stockholms ”sky line” skulle förses med en gigantisk rund byggnad, med en diameter på 110 meter och 85 meter i takhöjd. Många bedömare hade åsikter om saken och var väldigt skeptiska till idén. Både till utformningen och den beräknat höga kostnaden. Debattens vågor gick höga om” jättegolfbollen”. Ingen kunde då tro att Globen skulle bli så folkligt älskad som den är. Men jämte Ragnar Östbergs stadshus blev Globen snabbt en populär och särskiljande symbol för Stockholm.

Bröderna Hedlund – ett företag av stål

Berg Arkitektkontor AB ritade både Globen och det omkringliggande området med köpcenter och kontor. Sedan de ursprungliga finansiärerna hade hoppat av fick arkitektbyrån förutom att stå för formgivningen också engagera sig i att skaffa fram pengarna som behövdes till byggprojektet. De lyckades faktiskt uppbåda en samling byggare och penningstarka aktörer och satte igång. Vid årsskiftet 1987-1988, var ”skalet” färdigbyggt och efter ytterligare ett år var Globen helt färdigställd.

MAD. Bild privat.

På min utedassvägg i norra Uppland har jag arkiverat ett tidstypiskt debattinlägg ur Svenska Mad. På en och samma gång samlar illustrationen en rad ämnen som var högaktuella 1988. Idag är det mesta överspelat. Globenbygget, landsplågan Rubiks kub, Vattenfestivalen i Stockholm och kabel-TVs framryckning var då ämnen för dagen. Och faktiskt – varför byggde man inte en gigantisk Rubiks kub när man ändå var igång med nyskapande formgivning. Den skulle också ha häcklats på alla upptänkliga sätt.