2008 - finanskris, presidentval och matkassar
VISA BILDTEXT
Barack Obama blev historisk som USA:s förste afroamerikanske president. Foto: Carol M. Highsmith, Library of Congress.

NÄRINGSLIVET AV: Sara Johansson 2023-09-26

2008 – finanskris, presidentval och matkassar

Året 2008 präglades av den globala finanskrisen som började i USA och fick omfattande konsekvenser världen över. Samtidigt grundades nya företag som Trustly och Happy Socks, medan matkassar med recept blev populära, och Apoteksgruppen förberedde sig för apoteksavregleringen som skulle komma året därpå.

Artikeln publicerades i vår tidskrift Företagshistoria 2023 nr 1.
Prenumerera på tidskriften Företagshistoria!

Många minns nog 2008 som året då en finanskris drabbade stora delar av världen. Den ekonomiska nedgång som börjat på den amerikanska bostads- och låne­marknaden fick, efter investment­banken Lehman Brothers konkurs i september, följd­verkningar som till och med satte hela länder i gungning.

Island och Grekland var bland de värst drabbade. Mitt i denna kris gick amerikanerna till valurnorna och röstade fram den demokratiske senatorn Barack Obama till landets 44:e president. Han blev därmed den förste afroamerikan som valts till president i USA.

Läs också: Apotekens egna läkemedel

Även Sverige påverkades av krisen, om än lindrigare än många andra länder. Stockholms­börsen rasade nästan 60 procent på ett år och den svenskav kronan tappade kraftigt i värde. Räntan steg, de svenska export­företagen hade svårt att sälja sina varor och arbets­lösheten sköt i höjden.

Få vårt nyhetsbrev, varannan vecka, direkt i mejlen.

Trots de dåliga tiderna såg flera nya företag dagens ljus detta år. Trustly, som till­handahåller betalnings­lösningar för e-handel, grundades. Kompisarna Viktor Tell och Mikael Söderlindh vågade satsa på uppstart av mode­företaget Happy Socks. I dag säljs deras färg­glada strumpor över hela världen.

Läs också: Varumärket som blev en statlig thriller

Och en helt ny bransch började växa fram när det visade sig att många var intresserade av att köpa hem färdiga matkassar med recept på rätter. Linas matkasse som grundades 2008 var en av pionjärerna på området.

Apoteksgruppen bildades också detta år, som förberedelse för avregleringen av den svenska apoteks­marknaden som skedde året därpå. Sedan 2018 ägs Apoteks­gruppen av Euroapotheca som är en av de största apoteks­aktörerna i norra Europa.