1976 - sänkt pensions­ålder, digital telefon­växel och kunga­bröllop
VISA BILDTEXT
Året var 1976.

NÄRINGSLIVET AV: Sara Johansson 2023-05-23

1976 – sänkt pensions­ålder, digital telefon­växel och kunga­bröllop

Det här var året då jordens befolkning nådde 4 miljarder. Det rådde en allmän låg­konjunktur och världen befann sig mitt emellan två oljekriser. För Sveriges del innebar det bland annat att export­tillväxten bromsade in.

Artikeln publicerades i vår tidskrift Företagshistoria 2022 nr 4.
Prenumerera på tidskriften Företagshistoria!

Detta år gav, något oväntat, Astrid Lindgren sig in i politiken då hon angrep det svenska skatte­systemet genom att publicera den
satiriska sagan Pomperi­possa i Monis­manien som en debatt­artikel i Expressen. Lindgrens text blev mycket upp­märksammad och sägs vara en bidragande orsak till att Social­demokraterna för första gången på 40 år förlorade makten vid riksdags­valet. Center­partiets Thorbjörn Fälldin blev stats­minister i ledning för en borgerlig koalitions­regering.

Läs mer: Protestsången som blev strandkläder

Något som också fick stor upp­märksamhet detta år var bröllopet mellan kung Carl XVI Gustaf och Silvia Sommerlath den 19 juni. Vigseln följdes av miljoner tv-tittare världen över och i Stockholm trängdes 180 000 människor längs gator, broar och kajer för att hylla det nya kunga­paret under deras färd genom huvud­staden.

Få vårt nyhetsbrev, varannan vecka, direkt i mejlen.

Svenska arbets­tagare kunde glädja sig åt att pensions­åldern detta år sänktes från 67 till 65 och att Med­bestämmande­lagen (MBL) som reglerar förhållandet mellan arbets­givare och arbets­tagare antogs av riksdagen.

I USA grundades den blivande dator- och hem­elektronik­jätten Apple av Steve Jobs, Steve Wozniak och Ronald Wayne. Och här i Sverige lanserade Ericsson och Televerket AXE-växeln, den digitala telefon­växel som först bara användes för fast telefoni men som senare även blev plattform för de mobila GSM- och NMT-systemen.

Svensk Direkt­reklam grundades 1976, liksom rese­företaget STS Alpresor och distributions­bolaget Bergsala i Kungsbacka som blev kända när de i början av 1980-talet lanserade Nintendos spel på den nordiska marknaden.

Läs mer: 1999 – millenniebugg, läkemedelsjätte och nytt pensionssystem