Maria Kapla & Johannes Ståhlberg

Författare och journalister

Frilansskribenter, översättare och språkgranskare. Långvariga medarbetare till Centrum för Näringslivshistorias tidning "Företagshistoria" (tidigare Företagsminnen).

“In Sweden we call it a kick”

|

Rännulv, trähäst, stött, sprättkälke, lappcykel – den har fått många namn genom tiderna. Men ingen vet vem som först uppfann sparkstöttingen. Och i dag kan den till och med fås med plastmedar eller hjul.

Den ursvenska dalahästen

|

Få leksaker flyttar in i vuxenvärldens finrum. Kan man till exempel tänka sig att några legobitar skulle vara en lämplig present från danske statsministern till USA:s president? Eller låter det rimligt att ett FN-sändebud från Japan avslutar sin fredsbevarande insats med att ge alla kollegor i krigszonen varsin Hello Kittyfigur? Dalahästen har genomgått en sådan förvandling.

Föreningar sänkte priset på döden

|

När allt fler började lämna bort arbetet med att ta hand om döda släktingars stoft, begravningen och jordfästningen, växte en ny gren fram på det svenska näringslivsträdet, begravningsbranschen.

Flottarna byggde svensk träindustri

|

Flottaren är en välkänd figur. Som en svensk cowboy red han på stockar i älvarna med slokhatten käckt på svaj. Men den romantiserade bilden av arbetaren skymmer gärna själva flottningens betydelse för skogsindustrin och därmed också för det svenska välståndet.

En svensk barnvagnsklassiker

|

Emmaljunga Barnvagnsfabrik har tillverkat barnvagnar i Sverige sedan 1925 med hållbarhet som ledord.

Träleksaker från Osby

|

Det var en gång en fattig torparson som med hjälp av gott affärssinne och tre modiga söner utvecklade ett företag som blev världsledande inom träleksaker.

Flaskornas flaska kommer från Limmared

|

Brännvin är en allt annat än komplicerad vara. Hade det bara varit lagligt skulle i princip vem som helst ha kunnat tillverka den. En lyckad brännvinsprodukt kräver därför snarare en unik förpackning än ett unikt innehåll för att nå framgång. Absolut Vodka uppfyller med råge detta krav. Och det är glasbruket i Limmared som tillverkar den världsberömda flaskan.

Mångs Einars paraplyer lever ännu

|

När regnet kommer behövs det rejäla paraplyer. Läs berättelsen om Sveriges sista paraplytillverkare.