Sara Johansson

Förläggare och redaktionell chef

Sara Johansson är förläggare och redaktionell chef på Centrum för Näringslivshistoria. Trots alla böcker, tidningar och sajter hon gjort om företag blir hon fortfarande lika glad över de aha-upplevelser företagshistorien ger.

Frågor till arkivarien

|

Arkiven hos Centrum för Näringslivshistoria används framför allt av företagen själva, men en hel del andra visar också intresse för dem. Oavsett är det servicedesken Bild & fakta som hanterar frågorna.

Med intresse för ångslupar

|

Stockholms stadsbild såg väldigt annorlunda ut när ångslupar var det smidigaste sättet att ta sig fram på – från kaj till kaj. Några ångbåtsentusiaster träffas regelbundet för att ta reda på så mycket som möjligt om hur denna trafik fungerade.

Cyklar och diamanter i nya numret av Företagshistoria

|

Nytt nummer av Företagshistoria ute tisdagen 20 juni!

Ur arkivet: Motbok och titeldiskussioner

|

I Bonnier­förlagens arkiv hittar vi ett album med tidnings­klipp av ”Artiklar i skilda ämnen över upp­märksammade händelser i in- och utlandet, bemärkta personer m.m.” Albumet verkar ha satts ihop av en Ernst Forsberg, som skrivit ett förord och en prydlig innehålls­förteckning över artiklar från 1910-talets stora händelser.

1976 – sänkt pensions­ålder, digital telefon­växel och kunga­bröllop

|

Det här var året då jordens befolkning nådde 4 miljarder. Det rådde en allmän lågkonjunktur och världen befann sig mitt emellan två oljekriser. För Sveriges del innebar det bland annat att exporttillväxten bromsade in.

Ur arkivet: Kokbok för smekmånaden

|

Om du var nyförlovad i mitten av 1930-talet fick du förmodligen KFs ”Smekmånadens kokbok” i din brevlåda. I boken fanns recepttips för olika tillfällen – första middagen för svärmor, lunch med släkten, bjudning för vegetarianer och mycket mer.

Kliv in i ett kök från förr

|

Ny teknik kan göra det möjligt att uppleva gamla tider. Med hjälp av VR-teknik bygger HSB just nu upp ett tidstypiskt kök från 1923.

Samlaren: Kök som berättar

|

Det var genom sitt arbete som historikern Karin Carlsson fick upp ögonen för hur mycket köken kan berätta om människors liv. Intresset växte och förutom att bedriva forskning kring detta rum står det i dag också ett antal miniatyrkök och spisar uppställda för beskådan hemma i hennes eget kök.

En norrländsk succékaka

|

Polarbröd är ett familjeföretag som i dag drivs av femte generationen. Men även om bolaget fortfarande har kvar sin bas i norrbottniska Älvsbyn har mycket förändrats genom åren.

Skolor och curling i senaste numret av Företagshistoria

|

I årets allra första Företagshistoria berättar vi bl a om 1800-talets företagsamma kvinnor som förändrade dåtidens skolväsende, Polarbröds historia och finska porslinstillverkaren Arabia.

Denna webbplats använder cookies

Cookies ("kakor") består av små textfiler. Dessa innehåller data som lagras på din enhet. För att kunna placera vissa typer av cookies behöver vi inhämta ditt samtycke. Vi på Centrum för Näringslivshistoria CfN AB, orgnr. 556546-9243 använder oss av följande slags cookies. För att läsa mer om vilka cookies vi använder och lagringstid, klicka här för att komma till vår cookiepolicy.

Hantera dina cookieinställningar

Nödvändiga cookies

Nödvändiga cookies är cookies som måste placeras för att grundläggande funktioner på webbplatsen ska kunna fungera. Grundläggande funktioner är exempelvis cookies som behövs för att du ska kunna använda menyer och navigera på sajten.

Cookies för statistik

För att kunna veta hur du interagerar med webbplatsen placerar vi cookies för att föra statistik. Dessa cookies anonymiserar personuppgifter.