Per Torberger

Redaktör, tf chefredaktör Företagshistoria

Lucka 20: Ågestaverket, Stockholm

|

Sveriges första kärnreaktor, på Tekniska Högskolan mitt inne i Stockholm, är idag välkänt. Mindre känt men mer att se är Ågestaverket, Sveriges tredje reaktor och första kommersiella kärnkraftverk.

Lucka 2: Grimeton radiostation i Varbergs kommun

|

Radiostationen Grimeton stod klart 1924 och var den svenska kontaktpunkten i en trådlös telegrafiförbindelse över Atlanten. Stationen fick stor betydelse under andra världskriget och är idag klassad som världsarv av Unesco.

Ur arkivet: Sten inkastad genom rutan på JA-centrum i Umeå 1994

|

I Ur arkivet låter vi ett föremål ur något av våra arkiv berätta sin historia. Här hittar vi en betongklump och gatsten som slängdes in genom fönstret på ett Ja till EU-kontor i Umeå 1994.

Ågesta (R3/Adam) 80 MW

|

Sveriges första kärnreaktor, på Tekniska Högskolan mitt inne i Stockholm, är idag välkänt. Mindre känt men mer att se är Ågestaverket, Sveriges tredje reaktor och första kommersiella kärnkraftverk, som byggdes i Stockholms södra förorter.

Konflikterna tvingade arbete, stat och kapital till förhandlingsbordet

|

Under 1800-talets andra halva skedde en hastig omvälvning av det svenska samhället som resulterade i att den unga arbetarklassen utmanade kapitalet om makten, och att Sverige under en period hade världens mest konfliktdrabbade arbetsmarknad.