Per Torberger

Redaktör, tf chefredaktör Företagshistoria

Operascenens första tid — en riktig berg och Dalhallabana

|

Kultursfären är inte direkt känd för att var en lukrativ bransch. Därför krävs det något extra av den som vill lyckas med en företagsstart där. Detta bevisade Margareta Dellefors att hon har när hon drog igång en operascen mitt i folkmusikland.

Lucka 20: Ågestaverket, Stockholm

|

Sveriges första kärnreaktor, på Tekniska Högskolan mitt inne i Stockholm, är idag välkänt. Mindre känt men mer att se är Ågestaverket, Sveriges tredje reaktor och första kommersiella kärnkraftverk.

Lucka 2: Grimeton radiostation i Varbergs kommun

|

Radiostationen Grimeton stod klart 1924 och var den svenska kontaktpunkten i en trådlös telegrafiförbindelse över Atlanten. Stationen fick stor betydelse under andra världskriget och är idag klassad som världsarv av Unesco.

Ur arkivet: Sten inkastad genom rutan på JA-centrum i Umeå 1994

|

I Ur arkivet låter vi ett föremål ur något av våra arkiv berätta sin historia. Här hittar vi en betongklump och gatsten som slängdes in genom fönstret på ett Ja till EU-kontor i Umeå 1994.

Ågesta (R3/Adam) 80 MW

|

Sveriges första kärnreaktor, på Tekniska Högskolan mitt inne i Stockholm, är idag välkänt. Mindre känt men mer att se är Ågestaverket, Sveriges tredje reaktor och första kommersiella kärnkraftverk, som byggdes i Stockholms södra förorter.

Konflikterna tvingade arbete, stat och kapital till förhandlingsbordet

|

Under 1800-talets andra halva skedde en hastig omvälvning av det svenska samhället som resulterade i att den unga arbetarklassen utmanade kapitalet om makten, och att Sverige under en period hade världens mest konfliktdrabbade arbetsmarknad.