Mats Wickman

Gräddfil – en modern sommarklassiker

|

Vad skulle sommaren vara utan gräddfil? Produkten som lanserades av Arla (dåvarande Mjölkcentralen) som en sommarnyhet redan 1952 räknas trots det som en av bolagets moderna mjölkprodukter. Från att ha konsumerats nästan enbart på sommaren används gräddfilen i dag året runt.

Flugornas drottning

|

Amanda Christensen lärde svenska män klä sig mer färgglatt och var en föregångare när det gäller arbetsgivaransvar.

Puck – Sveriges första pinnglass

|

Ett lätt knastrande ljud kunde anas i salen när de ålderstigna ledamöterna i Mjölkcentralens styrelse under ett sammanträde 1934 mödosamt skakade sina gråhåriga huvuden: inte skulle glass kunna bli någon storsäljare på våra nordliga och kylslagna breddgrader. Det var ju en löjeväckande tanke.

Sveriges mesta clown

|

GB-clownen, GB-gubben, GB-Göran, Elof och Clovve. Kärt barn har många namn. Och knappast finns det väl någon svensk varumärkesmaskot som är mer folkkär än GB:s egen clown? I över 50 år har den godmodige lustigkurren varit ett självklart inslag på Sveriges gator och torg.

Mejerihistoria: kvarteret Läkaren

|

Arla och dess föregångare hade sitt huvudkontor i kvarteret Läkaren på Norrmalm i över hundra år. I kvarteret byggdes och revs det i samma takt som Arla utvecklades som företag. I det stora mejeri som stod klart 1921 hölls verksamheten igång under drygt 60 år.

Så blev Kungsholmen näringslivets nav

|

Kungsholmens utveckling mot att bli en industristadsdel inleddes redan på 1640-talet då kronan, som då ägde ön, donerade den till Stockholm. Tanken var att den nya stadsdelen skulle bli ett centrum för hantverkare och manufakturer.

Så firade NK 100 år på Hamngatan

|

År 2015 firade Nordiska Kompaniet på Hamngatan i Stockholm 100 år. Tillsammans med Centrum för Näringslivshistoria genomförde man under året en stor mängd event och…