Eva Häggmark

Journalist och språkkonsult i svenska. Numera på Södertälje Kommun. Tidigare redaktör på Centrum för näringslivshistoria.

Världens längsta reklamsåpa

|

Den 29 november 2001 var det premiär för ICAs serie reklamfilmer ”ICA-såpan”. Det var tänkt att det skulle bli fem avsnitt. Tjugo år senare har det producerats hundratals filmer, och redan 2007 hamnade tv-reklamen i Guinness rekordbok som den längsta reklamsåpan någonsin.

Tandröta – 50-talets dolda sjukdom

|

Tandröta, eller det vi i dag kallar karies, var en stor och omdiskuterad folksjukdom under 1950-talet. Man visste, bland annat efter olika djurförsök, att det fanns ett samband mellan sötsaker och hål i tänderna. Men hur skulle man komma till rätta med problemet?

Margit Claesson – pionjär

|

Margit Claesson arbetade som konduktör i Stockholm på 1950-talet och fick en dag veta att några kvinnliga kompisar anmält sig till en bussförarutbildning. ”En ann…

Classic kaffe började med inlagd fisk

|

I dag förknippar vi Classic med kaffe. Men faktum är att Classic i början var en benämning på belgiska sardiner.

När plockgodiset (nästan) blev börsvara

|

Candykings historia börjar 1980 då den 24-årige entreprenören Christer Forsman bestämde sig för att testa att sälja lösgodis manuellt utanför Vivo hallen i Alby. 33 år senare skulle företaget börsnoteras – men dagen innan introduktionen stoppas den av ägaren.

Försäkringsbolag sökte stoppa stress

|

“I GRÄSET Icke jäkta, icke grubbla, endast spegla med barnstor blick himlens blåa skimmerbubbla och varje slocknande ögonblick. Icke längre hjärnan pina med brännande tankars…