Edward Blom

Writing fellow

Edward Blom har länge varit knuten till Centrum för Näringslivshistoria. Han var tidigare redaktör för tidskriften Företagsminnen och är nu krönikör i tidskriften Företagshistoria. Han skriver om handelshistoria, mat- och dryckeshistoria, sina egna framträdanden och kul anekdoter ur näringslivets historia.

När kronprinsen var en fest-is

|

Den 29 juli 1967 var vår nuvarande kung Carl Gustaf, då ännu kronprins, på Nordiska Mästerskapen i Göteborg, varvid han syntes svalka sig med Fest-is.

Ericssons gigantiska kobra

|

Det är 1964 och L.M. Ericssons reklamavdelning har beställt en jättemodell av Ericofonen, eller Kobran som den också kallades i Sverige.

#tbt: Våfflan och våffeldagens historia

|

Snart är det Våffeldagen! Vi har grävt i arkiven och hittat en text av allas vår Edward Blom från 2010 om varför vi äter den…

Estrids cup of tea

|

Svenskt Tenn har renoverat, putsat upp och dubblat sin butiksyta – till alla Svenskt Tenn-fans glädje. Med hjälp av den brittiska arkitektfirman HMKM har man…

Ny tv-serie: Edward Bloms Stockholm

|

I söndags visades det första avsnittet av en ny tv-serie med mig: Edward Bloms Stockholm. Till skillnad från tidigare programserier jag gjort så sänds den…

Barbie, en förfalskning

|

Fick just reda på att Barbiedockan är en kopia. Originalet var tyskt, hette Bild Lilli och hade framtagits skämtsamt som en vuxenleksak. Lilli var nämligen…

Historisk kampanj på NK

|

NK driver just nu en reklamkampanj som heter Blivande klassiker. Älskade plagg sedan 1902, och som visar fotografier på personer med NK-plagg från olika tider….

En ny upptäckt

|

Jag var tills i går övertygad om att jag redan sedan ungdomsåren kände samtliga Stockholms äldre restauranger i klassisk stil som min egen ficka –…

Haiti – vitvaror på gatorna

|

Denna november-december är jag halvtidstjänstledig för att vara tillsammans med min fästmö, frilansjournalist vanligtvis stationerad i New York. Sedan en dryg vecka befinner vi oss…

Räkmackans historia

|

Först kommer Kanelbullens dag, sedan Räkmackans. Se till att fira båda på ett rimligt sätt!