Centrum för Näringslivshistoria

Texter från redaktionen på Centrum för Näringslivshistoria.

Hatade och älskade cellullen

|

Svenska Rayon-Aktiebolaget introducerade viskos under andra världskriget.

Koka maten i låda

|

Koklådan är en form av köksutrustning som man inte hittar på stormarknadernas vitvaruavdelningar. Icke desto mindre är det en uppfinning som har haft sin roll i det svenska köket.

Stjärnprydd reklam

|

Sångerskan och skådespelerskan Ulla Sallert har nyligen gått bort vid en ålder av 95 år. Hon var en av sin tids största musikalstjärnor och fick…

Näringslivshistoria 10: Perspektiv på frihandel

|

I den tionde delen av vår löpande rapportserie ger sex forskare olika perspektiv på begreppet frihandel.

I väntan på atombomben

|

Det är nästan osynligt som byggnadsverk, Katarinagaraget vid Slussen i Stockholm. Men under Södermalm gömmer sig ett tunnelkomplex som i krigstid skulle rymma 20 000 människor och annars fungera som parkeringshus.

Mobilen – från resväskor till ficktelefoner

|

Ericssons första mobil designades 1956. Den vägde 40 kilo och var ungefär lika stor som en resväska. Och för att installera den i en bil…

HSB i innovationernas tidevarv

|

HSBs pionjärtid sammanfaller med samtida samhällsövergripande politiska idéer om det så kallade Folkhemmet. 1920-talet var en tid av rörelser på flera plan, socialt, kulturellt, politiskt,…

Femtiotalets jäktsjuka

|

Att stress idag är ett samhällsproblem är ingen nyhet. Mer förvånande är kanske att det redan på 1950-talet bedrevs en kampanj mot jäktet och hetsen…

Intervju med H&M:s grundare Erling Person

|

Vid tre tillfällen hösten 1993 träffade dåvarande Köpmannatjänsts Björn Edsta H&M:s legendariske grundare Erling Persson (1917–2002). Resultatet blev en flera sidor lång intervju som idag…

Ny bebyggelsehistorisk databas

|

Centrum för Näringslivshistoria har tillsammans med Brandförsäkringsverket Stiftelse för Bebyggelsehistorisk forskning lanserat en databas med  totalt 84. 000 akter från åren 1782-1951.