Anders Sjöman

Uppdrags- och kommunikationschef, vice vd

Anders Sjöman är kommunikationschef på Centrum för Näringslivshistoria. Leder den redaktionella gruppens arbete. Ansvarig utgivare för tidningen Företagshistoria och nyhetsportalen BizStories.se.

Podd: Gerald Engström om sin entreprenörs­resa med Systemair

|

Från Skinnskatteberg har Gerald Engström sedan 1974 växt ventilationsbolaget Systemair till en global gigant. Via sitt Färna Invest investerar han nu även i andra företag, som när han nyss köpte konkursade klädkedjan Indiska för att omstrukturera den.

Podd: Dietrich Kuhlgatz, Bosch

|

Elektronikjätten Bosch startades av Robert Bosch 1886 i en liten fabrik med två arbetare. Hur företaget växt och tagit sig igenom både med- och motgångar vet företagets egna historiker Dietrich Kuhlgatz allt om – och han ser till att hålla historien levande internt.

Podd: Carol Quinn, Irish Distillers

|

Sedan 1780 har whiskeyn Jameson gjorts på Irland. Carol Quinn, arkivarie på ägarföretaget Irish Distillers, håller liv i den historien för varumärkets nytta. Och hjälper även produktutvecklarna när helt nya produkter ska tas fram – med inspiration från det förflutna.

Podd: David Boström, Embracer Games Archive

|

Svenska Embracer startade 2022 ett arkiv för att spara hela spelbranschens historia. Varför tar ett enskilt företag ett sådant branschansvar? Och hur bygger man egentligen ett helt arkiv från ingenting?

Podd: Varu­märket Sveriges nytta för svenskt före­tagande

|

I utlandet bygger svenska företag sina varumärken i varierande grad på sin ”svenskhet”. Hur påverkar egentligen den allmänna Sverigebilden lyckan för svenska företag utomlands?

Podd: Elekta, Autoliv och Atlas Copco – Så firade vi våra jubileumsår

|

Tre B2B-företag, som alla nyss firat jubileum, berättar hur de passat på att utnyttja jubileerna för att stärka organisation och varumärke: Elekta (50 år), Autoliv (70 år) och Atlas Copco (150 år).

Podd: Svante Hådell – Så firade vi Stockholms stads­hus 100 år

|

2023 firar Stockholms Stadshus 100 år med bok, utställningar, aktiviteter, öppet hus och mer. Men varför firar man en byggnad? Svante Hådell, protokollchef på Stockholms stad och jubileumsgeneral för Stadshuset 100 år förklarar.

I detalj: strålkniven

|

På 1960-talet utvecklade neurokirurgen Lars Leksell en maskin som kunde bearbeta cancertumörer med hjälp av gammabaserade radiumstrålar och med det med det gav upphov till ett nytt medicinskt fält: strålningskirurgi.

Lucka 24: Sexleksaker

|

Som årets julkalender om standarder visat finns det numera en standard för så gott som varje situation, inklusive det som sker även i de mer privata sfärerna. För 2021 kom det en standard för – sexleksaker.

Ur arkivet: Asplund ritade utomhusbio

|

Den legendariska arkitekten Gunnar Asplund gjorde plats för utomhusbio vid Stockholmsutställningen 1930.