Varuautomatens historia
VISA BILDTEXT
Matköp vid Skanstull 1961. Bild ur ICA:s historiska arkiv hos Centrum för Näringslivshistoria.

FÖRETAGEN AV: Bodil Hasselgren 2016-05-02

Varuautomatens historia

Mat i automat har funnits i Sverige sedan 1890-talet och från 1920-talet var de ett stående inslag i de flesta mataffärer. I automaten kunde man köpa det mesta – dygnet runt.

I artikeln Mat i automat med öppet dygnet runt berättar Mats Karlsson på Nyteknik.se om varuautomatens historia med bilder från ICA:s historiska arkiv hos oss på Centrum för Näringslivs historia.

Grunden till varuautomaternas framgång under första delen av 1900-talet berodde till stor del på Affärstidslagen som kontrollerade hur länge butiker fick hålla öppet. Automater som sköttes av butiksanställda till automatiska restauranger, den svenska tillverkaren Omfors Fabriker och Sveriges största varuautomat som fanns hos ICA-handlaren Bror Andersson vid Skanstull i Stockholm. Den bestod av hela 1 500 luckor och hade ett sortiment värdigt en hel butik.

Läs en intervju med ICA-handlaren Bror Andersson – ägare till Sveriges största varuautomat på ica-historien.se

När Affärstidslagen upphävdes 1972 kunde butiker ha öppet hur länge de ville och behovet av dygnet-runt-öppna varuautomater minskade. Samtidigt ökade även priset på till exempel cigaretter till över 10 öre vilket ledde till att man skulle behöva byta ut maskinernas växelsystem. Varuautomatens storhetstid var förbi men genom Marabous dotterbolag Svensk automatförsäljning – idag Selecta – finns det idag varuautomater för smått och gott på de flesta tågstationer runt om i landet.