Alma Haag, Ellen Dahlberg och Ragnhild Haarstad. Känns namnen igen? Om inte så är du inte ensam. De tre var verksamma inom en mansdominerad bransch som och under en tid kvinnor inte förväntades vilja eller kunna arbeta inom; 1900-talets pressfotografi.

Upphovsmannen är en kvinna på Marabouparken

De tre vågade trotsa normerna och var under olika delar av seklet kopplade till ett antal tidningsredaktioner. Alma Haag (1882-1979) var en av Sveriges allra första kvinnliga pressfotografer, anställd på Dagens Nyheter blev hon utskickad för att bevaka en mängd stora nyhetshändelser och personer, men fick aldrig någon credit i tidningen.

Theodor Roosevelt på besök i Stockholm år 1910. Fotograf: Alma Haag.

Ellen Dahlberg, född 1921, beslutar sig under 1930-talet för att bli fotograf trots att hon får höra att det inte skulle vara möjligt för en kvinna. I Stockholm får hon en lärlingsplats hos den välkända fotografen Anna Riwkin som då främst ägnade sig åt porträtt- och dansfotografi. Dahlberg kom dock att göra en rad samhällsengagerade bildreportage i tidningar som SE, Folket i Bild, Tidningen Vi och SSU:s tidning Frihet.

Grand Central Station år 1944. Fotograf: Ellen Dahlberg.

Ragnhild Haarstad, född 1935, gick tidigt som lärling hos hovfotografen Edvard Welinder och som elev hos Christer Strömholm. Under 40 år var hon sedan verksam som pressfotograf och bildredaktör på Svenska Dagbladet. År 1971 tilldelades Haarstad utmärkelsen Årets fotograf, något som hon fortfarande, 46 år senare är ensam kvinna att ha fått.

Demonstration för afroamerikanernas rättigheter med Marie Louise Ekman och Gösta Ekman år 1970. Fotograf: Ragnhild Haarstad.

I utställningen finns bilder av de tre fotograferna som visar samtidens viktiga ögonblick, personer och händelser och som fick stor spridning i tidningarnas upplagor. Tillsammans spänner de över nästan hundra år av pressfotografi. För första gången visas även ett urval av Ragnhild Haarstads gatubilder från 1950-talet.

Här kan du läsa mer om de tre pionjärerna inom svenskt pressfotografi

Den 10 mars kl 20 visar ”K Special” i SVT en dokumentär om de tre fotograferna. Upphovsmannen är en kvinna visas mellan den 28 januari till 23 april på Marabouparken.