Shopping i Staden
VISA BILDTEXT
Shopping i Luleå, ritat av Ralph Erskine. En av världens första shoppingcenter invigt 1955. Foto: Rune Espling.

FÖRETAGEN AV: Bodil Hasselgren 2016-05-25

Shopping i Staden

I podcasten Staden avhandlas arkitekturen och utvecklingen av städer genom olika vinklar och teman. Det senaste avsnittet ser staden och dess historia genom shopping och kommersialism.

Staden görs Dan Hallemar  (chefredaktör Arkitektur) och Håkan Forsell (urbanhistoriker och författare) och produceras i samarbete med Sveriges Arkitekter och tidskriften Arkitektur.

I avsnitt #61 – Shopping! berättas historien om varuhusens framväxt från passagernas skyltfönster i 1800-talets Paris, om hur gasljus, nattekonomi och mode skapade diagnosen varufetischism i den tidiga psykoanalysen – till dagens teatralisering av gallerior där konsumenten ska följa en utstakad väg genom varuhuset.

Redan 1929 ritade Richard Neutra i USA en supermarket med ingång mot en stor parkering vilket ledde till att shoppingen förlorade sin koppling till gatan i den amerikanska stadsutvecklingen. En annan arkitekt var Victor Gruen som försökte planera för allmänna inrättningar i köpcentrets agora – men som med besvikelse fick se hur profiten och kommersialismen ständigt tog över.

I Sverige, menar Hallemar och Forsell, har storstäderna kämpat för att få tillbaka konsumtionstemplen till innerstäderna sedan mitten av 1970-talet. Längre rådde en dragkamp mellan den ”demokratiska shoppingen”, som i Gallerian från 1976 och den exklusiva, som i PK-huset i Stockholm från 1975.

Paris Passage Choiseul, foto Michel Leconte 1930-tal

NK:s varuhus på Hamngatan i Stockholm. Källa NK.

Passage des Panoramas, Paris, foto Noel Le Boyer, 1940

Interiör från Shopping i Luleå

PK-husets entré mot Hamngatan, Stockholm. När det öppnade 1975 var det en föraning om den lyxkonsumtion som skulle återvända till svenska stadskärnor under 1980-talet. Källa Staden.

Gallerian, Stockholm, 1978. På andra sidan gatan från PK huset, en folklig galleria. Bild Holger Ellgaard, Wikimedia Commons.

Mood Stockholm. Förvaltas av AMF Fastigheter: ” I den brokiga och levande miljön kan du njuta, shoppa, umgås och arbeta under en stor del av dygnets timmar. För oss är den totala upplevelsen för alla sinnen viktig; se, känna, höra, smak och dofta. Tre av våra fem entréer är doftdesignande, och väljer du någon av entréerna på Jakobsbergsgatan så kommer du inte att möta doften när du kommer in. Mood Stockholm är helt enkelt en trivsam och modern stad i staden.”

1955 öppnade köpcentret Shopping i Luleå och blev där med Sveriges och världens första köpcentrum inomhus. Arkitekt var Ralph Erskine som mer än att skapa en plats för shopping även ville skapa ett samhällscentrum där kommers och kultur kunde mötas. Tillskilnnad från Gruens så blev Erskines stad i staden framgånsrikt och under flera år var Shopping den sociala träffpunkt som han försökt skapa. Shopping var även nyskapande i sitt formspråk och materialval och kom att bli en förebild för ett flertal av de gallerior som kom att följa.

Hallemar och Forsell frågar sig också om den amerikanske varuhusarkitekten Jon Jerdes sammanfattning stämmer att ”vi har ingen starkare kraft att rida på, än konsumtionen” när det gäller att skapa sammanhållning och gemensamma rum i staden. Och hur har den ökade näthandel påverkar vår tids stadsmiljöer.