FÖRETAGEN AV: Sara Johansson 2012-01-20

Ralph Lysell: Sveriges första industridesigner

Den 2 februari invigs den designhistoriska utställningen ”Sveriges första industridesigner” om Ralph Lysell, designern bakom bland annat Kobra-telefonen.

Centrum för Näringslivshistoria har bidragit med material till utställningen, och kommer även att medverka under seminarieprogrammet som är knutet till utställningen.

“History is ongoing” är samlingsnamnet för tre olika utställningar som arrangeras av Formmuseets Vänner och Konstfack på Mobil Utställnings Plattform, vid Telefonplan i Stockholm. I den designhistoriska utställningen “Sveriges första industridesigner” riktas fokus på Ralph Lysell, en pionjär inom svensk industridesign. Som anställd på Ericsson skapade han den första prototypen av den numera så välbekanta Ericofonen, eller Kobra-telefonen. Ralph Lysell startade sedan 1945 Sveriges första designkontor.

“Sveriges första industridesigner” har sammanställts utifrån material från Designarkiv, som är ett samarbete mellan Centrum för Näringslivshistoria och Svensk Form. Även filmer där flera kända svenska designers intervjuas kommer att visas under utställningen.

Utställningarna pågår mellan den 3 februari och 15 april. Parallellt med utställningarna arrangeras ett seminarieprogram, där Centrum för Näringslivshistoria också medverkar. Den 22 februari talar CfN:s vd Alexander Huseby om värdet av designmaterial i företagens arkiv.

Mer information om utställningarna och seminarieprogrammet finns från och med den 25 januari på www.designhall.se.