Johan Wendt är social entreprenör, författare och föreläsare.
FÖRETAGEN AV: Johan Wendt 2014-01-28
När ingen tror en…
DELA
Mattecentrum hjälper barn och unga med matematik, helt gratis. Vi driver öppna räknestugor i 24 städer, sajten Matteboken.seoch massor av andra saker. Arbetet har lett till att jag nyligen utsågs till årets entreprenör 2013 av Jönköping International Business School. Tidigare har jag utsetts till månadens Stockholmare, Årets Samhällsentreprenör 2011, Supertalang, och så vidare. Listan börjar bli lång. Men det är idag det.
När jag startade Mattecentrum 2008 trodde ingen på mig. En person på Skolverket trodde att jag drev en religiös sekt. Handläggaren på Skatteverket försökte övertala mig att inte starta. Mina närstående sågade idén. En man på ett företag som jag försökte knyta till mig som sponsorer sa att det var ”den dummaste jävla idé jag någonsin har hört”.
Men jag förstod hur bra idén var – att ge barn och unga gratis hjälp i matematik och att ordna finansiering för det. Så jag satte igång ändå. En elev i ett klassrum i en skola i taget. Och eleverna blev fler och fler. Folk började förstå att min idé var något att satsa på. De gick in som volontärer och sponsorer. Och vi startade räknestugor i fler städer. Och vi byggde sajten Matteboken.se för dem som inte ville eller kunde komma till en räknestuga. Och så vidare. Idag hjälper Mattecentrum 155 000 barn och unga varje månad. Vi finns i 24 städer nu, varje vecka anordnar vi totalt 66 räknestugor. Det blir fler städer och räknestugor hela tiden.
Den sociala entreprenören mäter sin framgång i social påverkan och inte i ekonomiska termer. Sara Damber, grundare av Friends och en av Sveriges pionjärer inom socialt entreprenörskap, kan precis som jag inte ha några ekonomiska framgångar med sin verksamhet. Friends är ju en stiftelse, Mattecentrum är en ideell förening. Varför ska man satsa på en idé där som man ändå inte kan tjäna några pengar på? Många tycker att det är märkligt. Det kan vara förbryllande och ibland nästan skrämmande för människor.
Flera former av stöd har vuxit fram de senaste åren för sociala entreprenörer, Reach for Change, Ashoka och CSES är några av de viktigaste. Idag kan man hitta ekonomiskt och strategiskt stöd för sina idéer. Fler borde försöka. Inte låta negativ energi från omgivningen stoppa en innan ens en ansökan är inskickad.
Mannen som inte blev sponsors ord, Den dummaste jävla idé jag någonsin hört, blev titeln på min bok som ges ut av Bokförlaget Langenskiöld och som i dagarna kommer ut i handeln. Det är en handbok i socialt entreprenörskap som jag hoppas ska inspirera människor till att satsa på sina idéer.
Nästa gång du hör en person drömma högt om hur hen vill förbättra samhället och du tänker ”det där kommer aldrig att gå”. Försök då att vara konstruktiv. Fundera på hur en skulle kunna gå till väga för att idén ska bli så bra som möjligt i praktiken. Avfärda bara inte. Tänk om idén visar sig vara riktigt bra?
I dagarna publiceras Johan Wendts bok Den dummaste jävla idé jag någonsin hört.