Yves Saint Laurent föddes den 1 augusti 1936 i Oran, Algeriet. Som 18-åring reste den unga designern – som redan i tidig ålder skapat kläder för sin mor och systrar – till Paris. Här studerade han på École de la Chambre Syndical de la Haute Couture där Saint Laurents skapelser snabbt fick uppskattning. Genombrottet kom dock när dåvarande chefredaktören för franska Vouge presenterade honom för Christian Dior. Det dröjde inte lång tid innan modegiganten såg talangen hos den unge algeriern och anställde honom. När Dior dog i oktober 1957 – endast 52-år gammal – fann sig den 21 år gamla Saint Laurent utsedd till chefsdesigner för ett av världens främsta – och största modehus.

Vid samma tid hade Pierre Bergé – född 14 november 1930 i Île d’Oléron – kommit till Paris och gjort sig en karriär som bokhandlare. Senare kom Berger att bli chefredaktör för den politiska tidskriften La Patrie Mondial och blev en viktig person i det litterära och konstnärliga Paris. Under 8 år var han tillsammans med konstnärer Bernard Buffet – men allt förändrades när han träffa Yves Saint Laurent.

Det var den 3 februari som Bergé och Saint Laurent möttes på en middag anordnad Marie-Louise Bousquet, chefen för den franska upplagan av Harper’s Bazaar. Det var kärlek vid första ögonkastet och några månader senare lämnade Berger Bernard Buffet.

Vid den här tiden hade Saint Laurent haft stora framgångar med sina första kollektioner som chefdesigner för Dior men blev 1960 inkallad till den franska armén på grund av det Algeriska frihetskriget. Först hade modehusets ägare försökt övertyga den franska regeringen om att låta Saint Laurent slippa militärtjänsgöring men efter att 1960 års beatnikinspirerade kollektion fått dålig kritik av såväl press som av kunder lades övertalningen ned och Saint Laurent ryktes in.

I 20 dagar blev Saint Laurent i armén innan han av psykiska problem blev inlagd på militärsjukhus där han behandlades med psykofarmaka och elchocker. I november 1960 var han åter i Paris där han stämde modehuset för kontraktsbrott – och vann. Nu började Saint Laurent och Bergé att skapa sitt eget modehus – med finansiellt stöd från den amerikanska affärsmannen J. Mack Robinson. Den 4 december 1961 öppnades dörrarena till  Yves Saint Laurent YSL i hôtel particulier på 30 rue Spontini. Den första klänningen – märkt “00001” – levererades till Madame Patricia Lopez-Willshaw, en viktig person i den parisiska societeten.

Under 1960 och 70-talen förnyade YSL modevärlden gång på gång med nya silhuetter och med plagg som  safarijackan, byxdressen, skepparkavajen, capen, den A-formade klänningen, skinnjackan och smokingen. Han skapade en kollektion inspirerad av Piet Mondrian, en pret a porter kedja samt kostymer till teater och filmer som The Pink Panther från 1963. Idag menar många att man i Saint Laurent modeskapande kan se hur kvinnans roll i samhället utvecklades, oavsett om det gällde hennes självförtroende, rätten till sin egen sexualitet eller roll på arbetsmarknaden.

Saint-Laurent och Bergé var en självklar del av det parisiska jetsetet samtidigt som de spenderade mycket tid – och köpte även ett hus – i Marrakech. År 1976 var inte parets kärleksrelation över men de fortsatte som affärskompanjoner.

1983 blir Saint Laurent den första verksamma modeskaparen att få en soloutställning på Metropolitan Museum of Art i New York. År 2002 meddelade Saint Laurent att han skulle gå pension och försvann mer eller mindre helt från scenen. Samma år genomfördes en retrospektiv på Centre Pompidou i Paris och den 31 oktober grundades Fondation Pierre Bergé – Yves Saint Laurent som samlade in och bevarade de två grundarnas samt modehusets historia. Den första arkivarien på företaget hade dock anställts redan 1980. Idag består samlingen av över 35 000 föremål och dokument i form av allt från kläder och accessoarer till pappersdockor, teckningar och dokument rörande företaget.

År 2008 avled Yves Saint Laurent i hjärncancer. Några få dagar innan hade de två kompanjonerna ingått ett borgerligt äktenskap. Pierre Bergé var YSL:s vd fram till 2002 och blev sedan chef för Fondation Pierre Bergé – Yves Saint Laurent. Den 8 september 2017 avled även han.

Musée Yves Saint Laurent öppnade den 3 oktober i det legendariska hôtel particulier  5 avenue Marceau där Saint Laurent designade sina kollektioner under nästan 30 år. Huset på 450 kvadratmeter ska hysa såväl retrospektiva som tillfälliga utställningar. Besökarna kan även få kika in Saint Laurents studio, bevarad precis som det var när modehistoria skapades där. Ett systermuseum kommer även att öppna i Marrakech under oktober månad.

Läs mer om Musée Yves Saint Laurent i Dagens Nyheter

För den som inte har möjlighet att resa till Paris eller Marrakech under det närmaste året (invigningsutställningen pågår fram till den 9 september 2018) kan börja med att besöka museets webbplats där man utöver att kunna ta del av del av samlingen digitalt även kan dyka ner i ett rikt material om Saint Laurent, Bergé och modehuset de grundade.