Militär Ekiperings aktiebolaget, ofta förkortat MEA, var vid grundandet 1883 exakt det som namnet antyder; ett företag från vilken militärer kunde beställa sina uniformer och andra persedlar via postorder. MEA kom dock att bli ett riktigt varuhus i Stockholm med elegant mode i fokus.
FÖRETAGEN AV: Bodil Hasselgren 2017-01-23
MEA – från uniformer till mode
DELA
Personen bakom MEA var militären, politikern, riksdagsmannen och vd:n i Lifförsäkrings AB Thule, Sven Palme som med bolaget ville förse militärer med billiga uniformer och persedlar. En affärsidé som visade sig vara så pass framgångsrik att man köpte fastigheten Styrpinnen 19 vid Norrmalmstorg i Stockholm för att där inhysa ett varuhus.
Få vårt nyhetsbrev, varannan vecka, direkt i mejlen.
RELATERADE ARTIKLAR
Till att börja med hade man ett stort utbud – liknande postorderföretagets – där man hade det mesta som en elegant officer kunde behöva ute på regementsorterna, som cigarrer, fritidskläder, fickur och små presenter till damer. Efter andra världskriget valde man dock att sikta in sig på eleganta herr-och damkläder, utan att för den skulle lägga ner sin ursprungliga verksamhet med uniformer och uniformsmössor. Under många år var MEA den självklara platsen för inköp av studentmössor.
MEA varuhuset blev kända för sin eleganta stil och sin vackra trappa som slingrade sig upp genom våningarna. Därtill vann man, under skyltfönstrens storhetstid på 1930-och 40-talen, en stor del av de dekoratör- och skyltningstävlingar som anordnades regelbundet i huvudstaden.
Läs också: När Domus dominerade centrum
Under hela sin historia var MEA ett aktiebolag med spritt ägande, bland annat ägde bolagets stamkunder varsin aktiepost vilket gav dem kraftig rabatt på varuhuset varor.
År 1985 gick MEA i konkurs på grund av ekonomisk vanskötsel och spekulation. Fem år senare togs varumärket upp av ett välrenommerat uniformsskrädderi som idag är kunglig hovleverantör.
OM KÄLLMATERIALET
Vi på Centrum för Näringslivshistoria bevara och berättar svenska företags historia genom deras arkiv oavsett om de är större koncerner eller mindre näringsidkare. Oftast ägs materialet av arkivbildaren själv, men i vissa fall ägs det av oss som förening. Dessa arkiv kallar vi för ägarlösa och det här är den första delen i en ny artikelserie om just dessa.
MEA:s arkiv är öppet för forskning och finns hos oss på Centrum för Näringslivshistoria. Arkivet innehåller bilder, trycksaker och handlingar. Intresserad av att veta mer? Kontakta vår Bild och Fakta avdelning: bildochfakta@naringslivshistoria.se