MEA - från uniformer till mode
VISA BILDTEXT
Bild ur MEA:s historiska arkiv hos Centrum för Näringslivshistoria. MEA Militär Ekiperings AB, Butiken flaggar med anledning av Kung Gustaf V:s 70-årsdag 1927.

FÖRETAGEN AV: Bodil Hasselgren 2017-01-23

MEA – från uniformer till mode

Militär Ekiperings aktiebolaget, ofta förkortat MEA, var vid grundandet 1883 exakt det som namnet antyder; ett företag från vilken militärer kunde beställa sina uniformer och andra persedlar via postorder. MEA kom dock att bli ett riktigt varuhus i Stockholm med elegant mode i fokus.

Personen bakom MEA var militären, politikern, riksdagsmannen och vd:n i Lifförsäkrings AB Thule, Sven Palme som med bolaget ville förse militärer med billiga uniformer och persedlar. En affärsidé som visade sig vara så pass framgångsrik att man köpte fastigheten Styrpinnen 19 vid Norrmalms­torg i Stockholm för att där inhysa ett varuhus.

Läs också: Kamprads djärva satsning gick hem

Få vårt nyhetsbrev, varannan vecka, direkt i mejlen.

Till att börja med hade man ett stort utbud – liknande postorder­företagets – där man hade det mesta som en elegant officer kunde behöva ute på regement­sorterna, som cigarrer, fritids­kläder, fickur och små presenter till damer. Efter andra världs­kriget valde man dock att sikta in sig på eleganta herr-och damkläder, utan att för den skulle lägga ner sin ursprungliga verksamhet med uniformer och uniforms­mössor. Under många år var MEA den självklara platsen för inköp av student­mössor.

MEA varuhuset blev kända för sin eleganta stil och sin vackra trappa som slingrade sig upp genom våningarna. Därtill vann man, under skylt­fönstrens stor­hetstid på 1930-och 40-talen, en stor del av de dekoratör- och skyltnings­tävlingar som anordnades regel­bundet i huvud­staden.

Läs också: När Domus dominerade centrum

Under hela sin historia var MEA ett aktiebolag med spritt ägande, bland annat ägde bolagets stam­kunder varsin aktie­post vilket gav dem kraftig rabatt på varuhuset varor.

År 1985 gick MEA i konkurs på grund av ekonomisk van­skötsel och spekulation. Fem år senare togs varumärket upp av ett väl­renommerat uniforms­skrädderi som idag är kunglig hov­leverantör.

För många Stockholmsfamiljer var MEA det självklara valet när det kom till att köpa studentmössa. Här en blivande studentska som testar mössa någon gång under 1940-talet.

OM KÄLLMATERIALET

Vi på Centrum för Näringslivshistoria bevara och berättar svenska företags historia genom deras arkiv oavsett om de är större koncerner eller mindre näringsidkare. Oftast ägs materialet av arkivbildaren själv, men i vissa fall ägs det av oss som förening. Dessa arkiv kallar vi för ägarlösa och det här är den första delen i en ny artikelserie om just dessa.

MEA:s arkiv är öppet för forskning och finns hos oss på Centrum för Näringslivshistoria. Arkivet innehåller bilder, trycksaker och handlingar. Intresserad av att veta mer? Kontakta vår Bild och Fakta avdelning: bildochfakta@naringslivshistoria.se