En solig aprilhelg 1959 lanserade Marabou den franskinspirerade Pigall, med en fyllning av tryffel och crisp samt ett överdrag av mjölkchoklad. Sedan dess har chokladen med den färgglada förpackningen varit en självklar klassiker i Marabous sortiment.
FÖRETAGEN AV: Bodil Hasselgren 2021-04-03
April 1959 – Marabou lanserar Pigall
DELA
I ett pressmeddelande med titeln 100 år av chokladhistoria med Marabou presenterar Mondelez International, som äger Marabou, chokladkakan Pigall som lanserades för 57 år sedan och sätter in den i ett större historiskt sammanhang. Materialet kommer från Marabous historiska arkiv hos Centrum för Näringslivshistoria.
Den 10 april 1959 skriver Marabou i ett cirkulär att Pigall provsmakats av en panel och blivit “utomordentligt uppskattad”. Därtill var tryffeln värmetålig och på så sätt väldigt passande för en vårlansering som till att börja med endast gjordes i Norrland. En Pigall kostade då 25 öre.
Sitt namn och utseende var inspirerat av Frankrike, trendlandet nummer ett i 1950-talets Sverige. Pigall har kvar sitt rosa, röda och blåa omslag och innehåller fortfarande tryffel, crisp och Marabous klassiska mjölkchoklad.