Den siste med detta unika yrke blev Malte Nilsson, som anställdes 1954 och under 28 år i ur och skur trampade 60 mil i veckan på en vägslinga som representerade ett genomsnitt av svenska landsvägar. Malte blev en legend genom åren, uppmärksammad i pressen och intervjuad i både radio och tv. Han cyklade också på sin fritid och ställde bland annat upp i Sverigeloppet Haparanda-Ystad, Vättern Runt och Ringsjön Runt.

När Malte gick i pension 1982 hade han allt som allt tillryggalagt mer än 30 varv runt jorden, 91 000 tjänstemil plus cirka 30 000 mils tävlings- och fritidscyklande!

Reklam för Trelleborgs med Malte Nilsson. Källa: Skånes Näringslivsarkiv.

Trelleborg är idag en världsledare inom specialutvecklade polymerlösningar som tätar, dämpar och skyddar kritiska applikationer i krävande miljöer. Koncernen omsätter 30 miljarder kronor, har runt 23 000 medarbetare världen över och verksamhet i mer än 40 länder.

Och cykeldäck tillverkas på nytt sedan sommaren 2016 genom koncernens förvärv av tjeckiska CGS Holding med dotterbolagen Mitas och Rubena, som är Europas största producenter av cykeldäck.

Få vårt nyhetsbrev, varannan vecka, direkt i mejlen.