Sedan 1901 har Nobelprisutdelningen med efterföljande fest tagit plats på olika platser i Stockholm, men sedan 1930 är det i Stockholms Stadshus, först i Gyllene Salen för att sedan flytta till Blå Hallen, som festernas fest tar plats. Nobelbanketten är en viktig del av prisutdelningen och till skillnad från det traditionstyngda julbordet brukar rätterna på Nobelfesten vara nyskapande, trendiga och lyxiga – ofta med en blinkning till äldre tiders banketter. Menyn är alltid en hemlighet fram till festens början, men tidigare års menyer går att ladda ner från nätet – och äta – hos Stadshuskällaren.

Till 90-årsjubiléet 1991 skapades den så kallade Nobelservisen av Karin Björquist (porslin) och Gunnar Cyrén (glas och bestick). Porslinet tillverkas av Rörstrand och glasen tillverkas för hand vid Orrefors glasbruk. Färgerna på servisens olika delar symboliserar de fyra årstiderna, kontinenterna samt de främsta Nobelprisen.

Se hur Nobelmenyerna har varierat från 1901 fram till idag!

Se hela kalendern här.