Den första adventskalendern sägs ha tryckts i Tyskland 1903. I Sverige var Svenska Scoutförbundet först ut 1934 med en kalender tecknad av Aina Stenberg Masolle, känd främst för sina jul- och påskkort. ICA, eller Hakonförlaget som det hette då var dock snabba att ta efter och delade ut gratis kalendrar till alla barn med hälsningar som ”till alla snälla barn från affärerna med Hakons-märket”.

På de äldre kalendrarna kan man bland tomtar och snöiga landskap ofta se reklam för speciella produkter: ”Till julgransplundringen – Köp hem BOB saft!”. Variationen på ICA:s julkalendrar visade på kreativitet och uppfinningsrikedom. Här fanns lanthandlar och leksaksfabriker, samer, handlare och tomtenissar. Ett år kunde man sätta ihop kalendern till ett trekantigt torn där småbilderna innanför luckorna passade in i helheten.

Adventskalendern är ett genialiskt marknadsföringstrick som lett till en svensk jultradition då det idag är svårt att föreställa sig december utan julkalender på tv och radio med tillhörande lucköppning.

Läs mer om ICA:s kalendrar på icahistorien.se!

Se hela kalendern här.