Om jag bara ska läsa en bok i höst, vilken ska jag välja?
– En i varje genre menar du? Det finns så många bra. Jag tycker att Hjalmar Bergmans kärleksroman Chefen fru Ingeborg från 1924 är mycket bra läsning om man är intresserad av företagsbeslut. I boken följer man varuhusägarinnan Ingeborg Balzar och får vid sidan av varuhusets utveckling också ta del av förbjuden kärlek. Boken filmatiserades 1993 och hittas i fyra delar på SVT Öppet Arkiv.


Och om kärlek känns för ödesmättat? Företagande och ond bråd död?
– Liza Marklund gör i deckaren Sprängaren en väldigt bra arbetsplatsbeskrivning med intrigerande kollegor och – faktiskt – en rak, redig chef som reder ut allt. Boken handlar om den kvinnliga deckarhjälten Annika Bengtzon, ett mord och ett kommande OS i Stockholm. Boken, filmatiserades 2001, då med Helena Bergström i rollen som journalisten Annika Bengtzon. Brasse Brännström vann välförtjänt guldbagge för sitt porträtt av en av de intrigerande, i Colin Nutleys filmatisering.

Och om man gillar verkliga människor?
– Jag gillar som du märker film. Och självklart också den amerikanska filmbranschen. The Kid Stays in the Picture är en självbiografi från 1994, skriven av Robert Evans. Producent till bland annat Gudfadern, Chinatown och Rosemary´s Baby. Boken finns också som dokumentärfilm. Peter Biskinds Easy Rider, Raging Bulls: How the Sex-Drugs-And-Rock `N Roll Generation saved Hollywood, från 1998 handlar om branschomvandlingen mellan Easy Rider till Star Wars-filmerna och blockbusterns återkomst och är väldigt läsvärd.

Ska du inte tipsa om en bra serie ur företagsperspektiv när du ändå är på gång och pratar film?
– Jag är överförtjust i Halt & Catch Fire, som finns i fyra säsonger på HBO Nordic. Serien handlar om datorbranschen i USA från 1984 (första PC-klonen och första Mac:en) fram till 1995 (och Internets ankomst), berättad genom historien om fyra entreprenörer och datornördar som försöker förändra sina företag, startar egna företag och till och med blir riskinvesterare. Serien är ett måste.

Spana in fler böcker i vår butik