Den 40 000 föremål stora samlingen skapades av Carl-David Schinkel har sedan 1974 huserat på Tidö Slott. Bakom flytten står grundarens son David Schinkel som efter att först ha flyttat samlingen till en bättre anpassade byggnad på slottsområdet insett att Tidö ligger en aning för svårt till för att på riktigt locka besökare.

Lösningen blev en flytt till Skeppsholmen i Stockholm och det bergrum som finns under Östasiatiska museet. Tillsammans med scenografen Caroline Romare har projektet anlitat hantverkare från Dramaten, Operan, SVT, Stadsteatern och Kulturhuset som skapar miljöerna där de sammanlagt 40 000 leksakerna från 1600-talet och framåt ska visas.

Till Dagens Nyheter berättar von Schinkel och Romare om vikten av att museet blir ett generationsöverskridande sådant. Man satsar därför på att bygga utställningen på tolv språk och tre nivåer så att museet kan nå ut till såväl leksaksentusiaster som barnfamiljer.

Det första besökarna kommer att möta i utställningen är bollar vilka ofta ses som den första leksaken. Därefter går utställningen tematiskt vidare via bland annat bygglek, dockor och optiska leksaker. Den andra delen av utställningen är en kronologisk berättande resa i de tecknade seriernas historia där de många miljöerna kommer vara lekbara. Kända personligheter som till exempel Herman Lindqvist har talat in guider och leksaksexperten Peter Plunkty har skrivit texter.

Det kommer även finnas ett fik där produkter från Tidö i form av honung och äppelmust kommer finnas till försäljning och husmanskost med serietema kommer att serveras.

Museet i bergrummet är delvis privatfinansierat från bland annat von Schinkel själv, men även Stockholms stads har bidragit. Tanken är att museet på dagtid ska vara öppet för besökare för att på kvällarna erbjuda konferenslokaler och andra evenemang. Planerat öppningsdatum är den 2 september 2017.