Legendarisk gitarrtillverkare bankrutt
VISA BILDTEXT
Foto: Bryan Gladding.

FÖRETAGEN AV: Gustav Norqvist-Svensson 2018-05-04

Legendarisk gitarrtillverkare bankrutt

Gitarrtillverkaren Gibson Brands Inc., som vid sidan av Fender får räknas som elgitarrmarknadens största och mest välrenommerade aktör ansökte den 1 maj om konkursskydd med hundratals miljoner dollar i skulder.

Gibson, med sina ikoniska elgitarrmodeller SG, Flying V och inte minst Les Paul, har varit på fallrepet flera gånger under sin 116 år långa historia men har alltid kunnat återhämta sig. Inte minst 1986, då nuvarande VD Henry Juszkiewicz förvärvade bolaget för endast 5 miljoner dollar för att därefter lyfta det till nya höjder.

Den här gången är det annorlunda. Hela elgitarrmarknaden är i gungning med vikande försäljningssiffror och dålig återväxt bland den yngre generationen konsumenter – som i högre grad föredrar elektroniska musikgenrer. En milstolpe kom 2010 då akustiska gitarrer gick om elgitarrer i försäljning, något som hade varit helt otänkbart under 1980-talet.

Av de stora elgitarrtillverkarna har Gibson råkat speciellt illa ut genom en rad snedsteg de senaste åren, däribland ett sortiment präglat av ett överflöd av modeller till höga priser, bristfällig kvalitetskontroll samt fruktlösa R&D-satsningar på självstämmande gitarrer. Det största misstaget har dock visat sig vara Juszkiewicz strategi att förflytta Gibson från sina musikaliska rötter till att bli ett mer övergripande varumärke för konsumentelektronik. Detta har inte fallit väl ut, och nu väntar rekonstruktion för den amerikanska gitarrjätten.