Året är 1948 och på Försvarets forskningsanstalt, FOA har Elsa Karin Boestad-Nilsson precis fått sin första anställning inom ett helt nytt fält: som programmerare på några av Sverige och världens första datamaskiner.
FÖRETAGEN AV: Bodil Hasselgren 2016-04-18
Kvinnorna som ledde världen in i dataåldern
DELA
I tidskriften Forskning och framsteg intervjuas Boestad-Nilsson i en längre artikel om de kvinnliga programmerna. Boestad-Nilsson hade precis avslutat sina studier inom fysik och matematik blev då den första kvinnliga akademiker som fick jobb på FOA. På den tiden blev många kvinnor anställda som programmerare, då de manliga akademikerna och ingenjörerna såg det som under dem. Elsa-Karin Boestad-Nilsson avancerade, blev chef för Institutionen för matematik och databehandling och stannade kvar till sin pensionering 1990.
Läs om Ada Lovelace – programmeringens anmoder
Kvinnor som Boestad-Nilsson i Sverige eller Jean Jennings och Betty Snyder i USA mer eller mindre programmerade ENIAC 1946, en av de absolut första datamaskinen, och spelade en viktig roll i utvecklingen inom datatekniken. Ofta fick de inte uppmärksamhet eller erkännande för sina insatser förrän långt senare.
Läs mer om webbutställningen #Datadamer – kvinnorna i teknikhistorien