I en ny undersökning har SVT:s Kulturnyheterna gått igenom nya läroböcker i historia och litteraturhistoria för att se hur det står till med jämställdheten. Resultatet: kvinnorna har fortfarande en undanskymd plats i historien.
FÖRETAGEN AV: Bodil Hasselgren 2016-11-16
Kvinnorna ges inte rum i historien
DELA
Ungefär 15 procent av de namngivna personerna i böckerna var kvinnor vilket innebär en ökning på 2 procent sedan Dagens Nyheter gjorde en liknande undersökning för ett år sen. Det är glädjande uppgifter men det är samtidigt tydligt att det är en lång väg till ett jämställt historieberättande.
Känner du till exempel till de här kvinnorna ur den svenska näringslivshistorien?
Valfrid Palmgren (1877-1967) grundade de allmänna biblioteken i Sverige.
Wilhelmina Skogh (1850-1926), revolutionerade den svenska restaurang, hotell och turistbranschen. Vd för Grand Hôtel 1901-1910:
Sofia Gumaelius (1840-1915), la grunden för den svenska reklambranschen med S. Gumaelii annonsbyrå:
Anna Wittlock (1852-1930), svensk skolpionjär och kvinnosakskämpe en förgrundsgestalterna i det kvinnliga matkooperativet Svenska Hem
Ulla Murman (1926-), grundande den svenska bemanningsbranschen med Stockholms stenografiservice som idag är Manpower:
Om du inte känner till någon av dem är det inte så konstigt, de finns oftast inte med i skolans historieböcker.
Centrum för Näringslivshistoria arbetar aktivt för att lyfta fram kvinnorna i det svenska näringslivet och historien genom bland annat projekt som tv-serien Entreprenörerna och med boken Stråhattar och Batterier – en bok om kvinnors entreprenörskap då och nu. På vår skolportal Företagskällan finns en stor mängd artiklar och kvinnliga näringslivsprofiler samt lektionsmaterial och instuderingsfrågor kring dem.
Läs även SVT kulturs intervju med tidningen Historiskans chefredaktör Eva Bonde om att kvinnor ofta blir den goda entiteten i historieberättandet.