Initiativet till Kortvasan kom från den stora sponsorn Ica, där många ur personalen var hängivna vasalöpare. År 1991 samlades 35 med­arbetare för att åka Öppet spår, något som blev mycket populärt. Året därpå fick Ica genom sina goda relationer till arrangörs­klubbarna tillåtelse att köra ett Ica-lopp som ett lopp i loppet.

Loppet fick namnet Ica Öppet, och lockade ett 50-tal med­arbetare. Ica Öppet fick allt fler deltagare och en idé började spira hos Ica-ledningen: om ett lopp inte bara för personalen utan även för kunderna. Ica diskuterade saken med arrangörerna och ett avgörande ögonblick kom i mitten av 1990-talet, då dåvarande informations­chefen vid en jubileums­tillställning skulle överlämna en present till Vasalopps­ledningen och hålla tal.

Vasaloppet – en pionjär i sponsorspåren

‒ Det var ett spontant infall under talet. Jag sade att Vasaloppet borde ha ett kortare lopp, och att det skulle döpas till Ica Kort­vasan, berättar Anders Hallgren som vid den tiden var informations­chef på Ica.

Tanken med loppet var då att bara de som var inne­havare av Ica-kortet skulle få åka loppet, som fick sin premiär 1996. Då stod 250 kort­innehavare på start­linjen och blev iväg­flaggade av skid­legendaren Mora-Nisse Karlsson. Men tämligen omgående ville både sponsorn och arrangörerna bredda deltagandet.

Redan året därpå var det premiär för den klassiska Kortvasan. Ica hade under flera år ett samarbete med en annan skid­legendar – Thomas Wassberg. Ica ordnade till exempel eget tåg till Kortvasan, där Thomas Wassberg hjälpte till med att valla skidor. Något år efter att Kortvasan haft premiär arrangerade Ica en tävling med Thomas Wassberg-tema.

ICAnders succé

Deltagarna i loppet skulle försöka hitta honom ute i spåret. För att det inte skulle bli alltför enkelt sminkades fyra andra personer med hjälp av en professionell sminkös till att se ut som Wassberg. Det skulle ju heller inte gå att hitta Wassberg via nummerlappen, så han åkte då med Anders Hallgrens nummer­lapp (något som enligt Vasaloppets regler inte alls är tillåtet!). På så sätt har Hallgren en av de allra bästa tiderna på Kortvasan – 1.38.54.

Annons för Kortvasan. Bild ur ICA AB:s arkiv hos Centrum för Näringslivshistoria.

Prenumerera på tidskriften Företagshistoria!