På IKEA Museum i Älmhult kommer det från och med den 25 april gå att se utställningen Home Futures – Underbara Framtid!

Utställningen blickar tillbaka på de senaste 80 åren och hur pionjärer inom formgivning och arkitektur sett på framtidens hem. Hemmets roll och hur interiör och exteriör kommer att se ut i framtiden har länge intresserat såväl formgivare och arkitekter som allmänhet.

Vissa nytänkande framtidsvisioner blir kanske så småningom till genombrott medan andra förblir experiment och aldrig når produktion. I utställningen visar även IKEA själva upp både lyckade produkter och projekt som blev allt annat än succé. Hur det än slutar är det dock alltid fascinerande att se tillbaka på historien.

IKEA är inte ensamma om att försöka förutspå framtiden, fler företag och organisationer har tagit på sig spådamsrollen, med varierande resultat.

Bland annat har byggbolaget Hallström & Nisse trott att Stockholm stad skulle ha bytt namn till Heliopolis lagom till sekelskifte 2000 samt att de flesta stockholmare (eller heliopolisbor?) skulle ta helikopterbussen till jobbet?

Eller att man inom ICA förutspådde att vi alla skulle bo i hus av plast med inbyggda dammsugare som suger in dammet i väggarna?

Ta del av alla galna, underbara och utflippade framtidsspaningar på IKEA Museum i Älmhult från 25 april till 23 augusti 2019 eller hos oss på BizStories och vår serie Framtiden Förr.