Under 2017 anordnade Centrum för Näringslivshistoria fyra livsmedelshistoriska seminarier, med anledning av ICAs 100-årsjubileum. Kokboksförfattare, provkökschefer, forskare och arkivarier möttes i samtal om handelns och samhällets utveckling.
FÖRETAGEN AV: Jenny Bergman 2017-01-13
Från svagdricka och fläsk till mellanmjölk och tofu
DELA
Historiker och matprofiler, tillsammans med nyckelpersoner från ICAs moderna historia, gav oss sin bild av livsmedelsbranschen under 100 år. Varje seminarium tog sin utgångspunkt i ICAs företagsarkiv, varvid inbjudna paneldeltagare fick fördjupa den bild som arkivet gav. Här kan du läsa referat och se filmer från seminarierna.
Tis 21 feb: Maten vi ätit (referat)
- Anna Zeuthen, arkivarie på Centrum för Näringslivshistoria;
- Birgitta Rasmusson, bakboksförfattare och provkökslegendar;
- Rikard Tellström, etnolog och måltidsforskare; och
- Malin Söderström, kock och matprofil.
Ons 14 juni: Konsumentupplysning: medvetna och säkra konsumenter
- Sophie Elsässer, fil dr i mediehistoria med avhandlingen ”Att skapa en konsument”;
- Ella Nilsson, matambassadör och tidigare tv-kock;
- Lisbeth Kohls, tidigare konsument- och miljöansvarig på ICA; och
- Eva Ersson Åbom, företagshistorisk konsult på Centrum för Näringslivshistoria.
Tis 12 sep: Marknadsföringens betydelse och påverkan (film)
- Roland Fahlin, tidigare vd för ICA AB och ICA-förbundet;
- Eva Ersson Åbom, företagshistorisk konsult på Centrum för Näringslivshistoria;
- Jens Nordfält, Ekonomie doktor Handelshögskolan i Stockholm;
- Ulf Spendrup, vvd, Spendrups Bryggerier
Tis 14 nov: Hållbarhet – förr, nu och i framtiden (film)
- Anders Houltz, forskningschef på Centrum för Näringslivshistoria;
- Lisbeth Kohls, tidigare hållbarhetschef på ICA;
- Beatrice Crona, docent och forskare inom hållbarhetsfrågor, Stockholm Resilience Center; och
- Paul Svensson, kock, krögare och matfilosof.
Centrum för Näringslivshistoria var arrangör för samtliga seminarier, i samarbete med Hakon Swenson Stiftelsen