Niklas Zennström sa upp sig för att bli entreprenör. Hustrun fick försörja honom till en början och Janus Friis flyttade in i gästrummet ett tag, berättar han i Sommar i P1 2013 där han också säger: ”Man lär sig mer på misslyckanden än på framgångar.”
Zennström irriterade sig på att det var så dyrt att ringa, bland annat till Janus när han var hemma i Köpenhamn. Zennström tyckte att telebolagen tog för mycket betalt för sina tjänster. Ur detta utvecklades något nytt. Skype.
Läs också: Den första surfvågen
Skype gör det möjligt att ringa, utan kostnad eller väldigt billigt, från datorer. Internetanvändare världen runt blev vana vid att ringa vänner, kollegor och släktingar utan att behöva betala. Det tog ungefär sex månader att utveckla tekniken bakom den första versionen, och från idé till färdig teknik tog det ett år.
Skype visade sig vara ett av de snabbast växande internetföretagen. Efter en månad hade Skype en miljon användare. Namnet kommer av ett tidigt namnförslag ”Sky peer-to-peer”. Det använder några av teknikerna från just peer-to-peer-programmet Kazaa, ett fildelningsprogram som också skapades av Zennström.
2005 hade Skype över 50 miljoner användare i 225 länder och samma år köptes företaget av amerikanska Ebay.
Ebay lyckades dock inte integrera Skypes tjänster i sin affärsmodell och 2009 sålde Ebay 65 procent av Skype. Köparna var en gruppering ledd av det privata investmentbolaget Silver Lake.
Denna grupp sålde sedan vidare företaget och för tredje gången bytte Skype händer. 2011 köptes Skype av Microsoft, som införlivade programmet i sin verksamhet för internetkommunikation. 2010 hade Skype 124 miljoner användare varje månad.
I dag är ”att skypa” ett verb i hela världen och Zennström träffar överallt människor som använder Skype och håller kontakt med vänner, kollegor och släktingar, tack vare uppfinningen.
Läs också: Sveriges dataindustri började med matematikmaskiner