När Ahlgrens godisfabrik i Gävle 1953 rycktes med i 1950-talets amerikanska kulturvåg fick man idén att börja tillverka marshmallows. Enligt företagets egen historieskrivning misslyckades man med detta – skumgodisbitarna blev mer kompakta och såg ut som små bilar. Men smaken blev bra och man bestämde sig därför att lansera det nya godiset i alla fall.

De såldes från början i lösvikt i kiosker och kostade då 1 öre styck. Det var inte förrän under 1970-talet som bilarna paketerades med namnet Ahlgrens bilar. De rosa, gröna och gräddvita bilarna är en riktig storsäljare i Sverige men finns även i Norge, Danmark, USA, Kina, Malta, Cypern och Polen.

När plockgodiset (nästan) blev börsvara

Godiset formgjuts av en smet gjord på bland annat socker, glukossirap, gelatin, vegetabilisk olja och olika aromer. En mängd varianter har kommit och gått genom åren, både när det gäller smak och form.

Ibland har det handlat om tillbehör som rattar, däck och vägskyltar, och vid ett antal tillfällen har specialupplagor tagits fram. 2008 kom till exempel bilar i form av Volvos modell V70 och inför OS i London 2012 presenterades en variant i form av dubbeldäckare. Men det är fortfarande originalen som säljer bäst.

Efter diverse företagsförvärv är det Cloetta som sedan 2012 tillverkar bilarna – numera i sin fabrik i Ljungsbro utanför Linköping. Bilarna är det enda godis som fortfarande säljs under varumärket Ahlgrens.

Få vårt nyhetsbrev, varannan vecka, direkt i mejlen.