Det tog fyra år att bygga LEGO House – Home of the brick och det hela började med att staden – där Lego grundades 1932 – la ut till sitt stadshus till salu. LEGO hade länge sökt efter den perfekta platsen för att uppföra ett museum över företaget och de färgglada plastklossarna som sedan starten tagit världen med storm, och köpte då stadshuset och rev det.

En tävling utlystes för att utse arkitekten till LEGO House. Vinnaren blev Bjarke Ingels från BIG som sedan barnsben varit ett stort LEGO-fan, vilket syns i byggnaden som består av 21 stycken sammankopplade block. Det ser helt enkelt ut som ett hus byggt av Lego förutom att det är 1 200 kvadratmeter stort.

Inuti är LEGO House uppdelat i våningar i färgerna röd, grön, blå och gul som alla kretsar kring olika teman. Röd står för kreativitet där man uppmanar besökarna att bygga fantasirika kreationer, den gröna delen står för storytelling och rollspel där besökarna får skapa och bygga sina egna LEGO karaktärer. I den blå delen vill Lego att besökaren ska leka med logik genom att vara en stadsarkitekt, bygga och testa racerbilar eller besöka Robo-Lab där besökaren får utmana och utveckla sina kognitiva egenskaper. I den gula delen är djurens,växternas och blommornas rike – fast i LEGO. Här är det känslorna som ska styra skapandet.

De tre våningarna är byggda kring ett gigantiskt trä byggt i, ja du gissade det, LEGO, 6,316,611 klossar för att vara exakt. Tree of Creativity som det kallas är över 15 meter högt och på så sätt en av världens största Lego byggnaderna. Trädet ska symbolisera företagets utveckling – från ett danskt frö till ett världsomspännande bolag –  och hedrar bland annat dess grund i träleksaker.

I Masterpiece Gallery visas de mest avancerade, konstnärliga och tidskrävande Lego skapelserna skapade av LEGO-fans från hela världen. Utställningen har sammanställts av curators och roterar med jämna mellanrum för att hålla liv i den.

Till sist, men absolut inte minst, (i alla fall inte för historienördar som underskriven) finns en historisk utställning – History Collection. Här kan besökaren ta del företagets historia från grunden som en liten möbelverkstad till att bli en av världens största leksakstillverkare. Här kan man se några av de första och de främsta LEGO-seten men även, i en digital utställning, ta del av ALLA LEGO-sets som någonsin skapats.

Självklart finns det även en konferensdel, tre restauranger och en butik där man bland annat kan köpa ett LEGO Architecture-set över museet.

Läs mer om LEGO House