Norrmannen Christian Hammer kom till Stockholm 1840 och fick anställning som verkmästare hos en guldsmed. Sedan begav han sig till Paris för att bli fullärd i yrket.

År 1846 återvände han till Stockholm och blev guldsmedsmästare. Han kom att bli en av stadens främsta guldsmeder och utnämndes till hovjuvelerare 1864. Han blev en stor fastighetsägare och inrättade bland annat en teatersalong som var Stockholms första operettscen.

Christian Hammer var också storsamlare – han samlade på allt, bland annat konst, böcker, och antikviteter. Han hade Skandinaviens största privatsamling, som även omfattade en frenologisk samling människoskallar som innehöll ”de märkligaste personers överdelar från alla tider”.

År 1883 köpte Christian Hammer mark i Furusund, Roslagen, för att där anlägga en mondän badort. Många kulturpersonligheter vistades sedan i Furusund, bland andra August Strindberg, som har skildrat Hammer och Furusund i flera verk. Hammer, som under sina sista år var blind, är förebild till Den blinde i Strindbergs drama Ett drömspel (1902).