Klippapparaten, solventilen och glödnätsbytaren är bara en del av vad som gjorde  Gustaf Dalén känd och berömd över hela världen. Hans revolutionerande uppfinningar inom fyrteknikens område har genom åren frälst och räddat livet på hundratusentals sjöfarare.1912 fick Dalén även motta Nobelpriset i fysisk just för sina förbättringar av fyrtekniken. Redan 1904 började Dalén att arbeta i  AGA och genom sina uppfinningar grundlades  och år 1909 blir han företagets vd.

Dalénmuseet är inrymt i Stenstorps tingshus från 1884 och är ett upplevelsemuseum där Daléns liv och uppfinningar tillsammans med företaget AGAS historia berättas med utställningar och ett ljud- och ljusspel. I den gamla biografen visas film och hålls föreläsningar.

Läs mer om firandet av museets 20 års jubileum

Imorgon den 29 juni kan man kan lära sig mer om Gustaf Daléns uppfinningar så som Klippapparaten, solventilen, glödnätsbrytaren och även det som följde, medicin- och biografhistoria, AGA- bilen och mycket annat. Eva Ersson Åbom är idag Consultant Business History på Centrum för Näringslivshistoria men var tidigare anställd på AGA och aktiv i  iordningställandet av museet om vilket hon kommer berätta om på jubileet.

Under hösten kommer Förlaget Näringslivshistoria att ge ut en ny biografi om Gustaf Dalén skriver av skriftställaren Anders Johnson. Arbetet med boken har skett i nära samarbete med museet, Gustaf Dalénsällskapet samt efterlevande släktingar.