Utdelningen av den första Guldknappen skedde i Bonnierhusets matsal där Damernas Världs dåvarande chefredaktör Björn Vingård från en stol presenterade den första mottagaren av priset; Rohdi Heintz.

Kriterierna som Heintz hade uppnått var att pristagaren skulle ha en självständig, egensinnig och personlig stil och inte vara en absolut nybörjare utan någon med erfarenhet. Bakgrunden till priset kom från att Damernas Värld sedan tidigare valt ut vissa plagg som “vinnare”. Dessa hade fått en guldknapp påsydd, efter inspiration från franska Elle som stämplade vissa plagg med “choisi par Elle”.

Det blev dock för krångligt i längden att sy på knappar på plaggen varpå man kom fram till idén att ge ut ett pris till årets designer istället. Tekoindustrin i Sverige var i det närmaste avvecklad vid den här tiden så ett pris som skulle stödja och lyfta fram svenskt mode låg helt rätt i tiden.

Från den första lågmälda utdelningen utvecklades Guldknappen fort till ett större pressevent. När Gunilla Pontén 1983 fick motta priset hölls evenemanget på Galleri Heland i Kungsträdgården i Stockholm. Det är dock under 1990-talet som Guldknappen blir den stora galan som den är idag men en sak har är sig likt från de 36 åren, priset är gjort helt guld.

Läs mer om Guldknappens utveckling hos Damernas Värld