Under de två sista veckorna i oktober har Saatchi Gallery i London haft en utställning om den oerhört drivna och begåvade kvinnan bakom ett av världens mest kända modevarumärken, Coco Chanel. Självklart värt ett besök. Det går inte att låta bli att fascineras av denna kvinna, som med två tomma händer (nåja, några rika älskare också) lyckades skapa ett modeimperium som stått sig i runt hundra år. Hon skapade också ett mode som befriade kvinnorna. Ut med stela korsetter och klänningar det inte gick att röra sig i, in med jersey, långbyxor och sportkläder.
Coco Chanel drev sitt modeimperium i över 50 år
Men en enda utställning gör inte London. Vidare till Westminster Abbey. Här ligger de flesta som varit något i Storbritannien begravda. I ett eget kapell hittar vi Elizabeth I:s grav. Hon vilar i en sarkofag passande den kvinna som regerade under vad som kom att kallas den gyllene eran. En imponerande regeringstid på 45 år.
Elizabeth I regerade i 45 år
I ett kapell mittemot ligger två mycket intressanta kvinnor begravda. Den ena är Elizabeths antagonist Mary Stuart, drottning av Skottland, som Elizabeth lät avrätta. Paradoxalt nog efterträddes jungfrudrottningen av Marys son James. Och han tyckte att hans mor var värd en minst lika tjusig sarkofag som Elizabeth. Mary delar kapell med Margaret Beaufort. Sarkofagen pryds med en avbild av denna fromma men viljestarka kvinna, med utomordentligt vackert skulpterade händer. Utan hennes ambitioner och drivkraft hade Storbritannien troligtvis sett mycket annorlunda ut. Endast 13 år gammal blev Margaret Beaufort mor till sitt enda barn, Henry Tudor. Hon ägnade sedan stora delar av resten av sitt liv till att sätta sin son på den engelska tronen, vilket lyckades. Henrik VII utropades till kung 1485. Han efterträddes 1509 av sin son, Henrik VIII, som sedan reformerade kyrkan och bröt med påven. Men det är en annan historia.
Margaret Beaufort, nyckelspelare i rosornas krig och matriark till ätten Tudor
Tunnelbanan tar mig sedan vidare till Kensington Palace. Här pågår utställningen med det dubbeltydiga namnet Fashion Rules, med klänningar som burits i officiella sammanhang av drottning Elisabeth II, hennes syster Margaret och kronprinsessan Diana. Samtliga tre kvinnor med fascinerande livsöden, och som alla påverkat sin samtid.
Drottning Elisabeth II:s rekordlånga regeringstid firas med en kakburk
Kensington Palace var också hem för drottning Victoria, som fick se sitt regeringsrekord slaget i år av Elisabeth II, som snart suttit 64 år på tronen. På tal om långlivade regenter, så är Storbritanniens ”längsta” premiärminister under 1900-talet också kvinna. Man må tycka vad man vill om Margaret Thatchers politik, men makt hade hon. Och hon använde den.
Margaret Thatcher, den brittiska premiärminister som regerade längst av alla under 1900-talet – 11 år
Nu blev det betydligt fler än fem fruntimmer denna fredag. Vem var det som sade att det inte finns några intressanta kvinnor i historien?