Ett liv med skor
VISA BILDTEXT
Annons för Oscarias skor, ca 1950-tal. Liljeholmens stearinfabriks arkiv hos Centrum för Näringslivshistoria.

FÖRETAGEN AV: Seved Johansson 2021-03-16

Ett liv med skor

Örebro var under 1900-talet Sveriges ledande skostad. En av de mest framträdande skoföretagarna var Ernst Åqvist.

Ernst Åqvist grundade en skofabrik i Sundbyberg 1907 tillsammans med C.A. Pfersdorf. Sedermera döptes den om till skofabriken AB Oscaria. Eftersom det var svårt att hitta yrkeskunnigt folk i Stockholm flyttade Åqvist företaget till Örebro, och en fabrik byggdes där 1913–14. Åqvist ledde sitt företag med stor framgång. Vid hans bortgång den 24 augusti 1943 omfattade Oscariakoncernen tre skofabriker, två garverier, omkring 285 skobutiker och totalt 2 000 anställda.

Grundaren av Oscaria imperiet – Ernst Åqvist, 60 år. Foto: ArkivCentrum Örebro län.

SKOMAKARLÄRLING
Ernst Åqvist föddes 16 februari 1875 i Västra Vingåker i Södermanland på ett litet torpställe. Här bodde han tillsammans med sina föräldrar Nils Erik och Brita Christina Åqvist och åtta syskon. Barnen fick tidigt lära sig att klara sin egen försörjning. Redan som pojke kom han in i sko- och läderbranschen, och vid 10 års ålder började han som skomakarlärling i Läppe, Julita.

Anders Åqvist i Kil, Värmland, är släkt med Ernst och berättar att hans farmor Ida Åqvist ansåg att det var bra att bli skomakare eller skohandlare – ”skor kommer alltid folk att behöva”. Han berättar vidare att det var hans farfar Oscar (Ernst Åqvists äldre bror) som följde med Ernst när han gick mellan Läppe och hemmet i Vingåker. En sträcka på cirka fyra mil tur och retur.

Keds – 100 år av kvinnlig rörelse

Att vara skomakarlärling gav ingen lön, däremot mat och husrum. Under de tre åren som Ernst Åqvist var lärling fick han avbryta skolgången, men avslutade den efter sin utbildning. Som 13-åring fick Åqvist anställning som springpojke hos Johnson & Widlund i Örebro, där han blev kvar i ett år. Sedan började han röra på sig och jobbade bland annat i Hudiksvall och Bollnäs, innan han återkom till Örebro för att bli handelsresande hos Carlsson & Åqvist. En av delägarna var hans äldre bror Erik Åqvist.

Pasteller och träningsskor från Dalarna

RELATERADE ARTIKLAR

FÖRETAGEN

Printed in Sweden by Scandecor - en posterhistoria från Uppsala

Två unga entreprenörer ville tjäna pengar. De började med resebranschen...

FÖRETAGEN

Företagsamma Stockholm: Lilla Allmänna gränd 9

Tysken Jakob Schultheis öppnade år 1883 Sveriges i dag äldsta...

FÖRETAGEN

Företagsamma Stockholm: Fleminggatan 41, HSB

Bra och billiga bostäder. Det är ord som ofta förknippas...

Få vårt nyhetsbrev varannan vecka.

VÄRNADE OM PERSONALEN
Ernst Åqvist var en social person som hade uppdrag inom bland annat frikyrkan, Skofabrikantföreningens styrelse och Folkpartiet. Från 1930 var han också ledamot av riksdagens andra kammare. Han donerade stora summor både till Konsert- och Bibliotekshuset i Örebro.

År 1956 startade Oscaria även en handelsskola för aspiranterna till butikerna. Här fick de lära sig bland annat försäljningsteknik, varukännedom, affärsekonomi, engelska, handelsrätt och arbetsledarpsykologi.

Ernst Åqvist värnade mycket om sin personal, och redan 1926 inrättades det en personalkonsulent eller ”fabrikssyster” på företaget, vilket var unikt inom svensk industri. År 1929 överlät familjen Åqvist sitt sommarhus Sundbyvik vid Hjälmaren till personalen som ett rekreationsområde, där de anställda kunde tillbringa en tid av sin semester. I Örebro lät han bygga personalbostäder vid Södra Allén öster om Kungsgatan.

År 1941 donerade Ernst Åqvist 100 000 kronor till en fond för koncernens arbetare, en fond som skulle hjälpa personal som kommit i svår belägenhet genom långvarig sjukdom, arbetslöshet eller på annat sätt inte kunde få hjälp. År 1956 startade Oscaria även en handelsskola för aspiranterna till butikerna. Här fick de lära sig bland annat försäljningsteknik, varukännedom, affärsekonomi, engelska, handelsrätt och arbetsledarpsykologi.

Oscariafabriken i Örebro som den såg ut på 1940-talet. Foto: ArkivCenrum Örebro län.

Det tunga och monotona arbetet på fabriken gjorde att kamratskapet bland de anställda utvecklades positivt, den berömda ”Oscariaandan” är det många som känner till. Mycket av det som hände på Oscaria kan man läsa om i personaltidningen ”Skobandet” som kom ut mellan 1946 och 1966. När Oscaria firade 50 år ordnades det en fest i Örebro som kom att gå till historien. Lokalpressen skrev att ”maken till skiva har sällan skådats på våra breddgrader”.

Från hjälpmedel till mode