Entreprenörerna: Ulla Murman

FÖRETAGEN AV: Centrum för Näringslivshistoria 2012-05-31

Entreprenörerna: Ulla Murman

Entreprenörerna, en tv-serie i sex delar som producerats av Centrum för Näringslivshistoria, sändes ursprungligen i UR (SVT2) under hösten 2011. I programmen möter vi sex svenska kvinnor som varit framgångsrika och banbrytande företagare inom olika branscher, från 1880-tal till 1980-tal.

Ulla Murman startade sin skrivbyrå 1953 efter en idé som hennes syster tagit med sig från ett besök i USA. Kunderna strömmade snabbt till men det Ulla Murman inte visste var att hennes nya sätt att sköta verksamheten på tolkades som privat arbetsförmedling, vilket var förbjudet i Sverige. Men efterfrågan på inhyrd skrivhjälp visade sig vara stor och den växte med tiden och Ulla Murmans uthålliga kamp mot domstolar och regelverk kom att bana väg för ett helt nytt verksamhetsområde. Idag räknas Stockholms stenografiservice, numera Manpower, som det första moderna bemanningsföretaget i Sverige.

Vi får följa Ulla Murman när hon besöker det första kontoret i Gamla Stan i Stockholm och höra henne berätta om hur hon hamnade i Högsta domstolen hela fyra gånger. Skriftställaren Anders Johnsson är expert i programmet och kan bekräfta hur mycket Ullas kamp betytt för den svenska bemanningsbranschen.