Entreprenörerna: Hilda Ericsson
VISA BILDTEXT
Hilda Ericsson 1885. Bild ur Ericssons historiska arkiv hos Centrum för Näringslivshistoria.

FÖRETAGEN AV: Centrum för Näringslivshistoria 2012-05-30

Entreprenörerna: Hilda Ericsson

Entreprenörerna, en tv-serie i sex delar som producerats av Centrum för Näringslivshistoria, sändes ursprungligen i UR (SVT2) under hösten 2011. I programmen möter vi sex svenska kvinnor som varit framgångsrika och banbrytande företagare inom olika branscher, från 1880-tal till 1980-tal.

Ericsson är idag ett av världens ledande företag inom informations- och kommunikationsteknologi med tusentals anställda. På många sätt är företaget synonymt med teknikutveckling och innovation och grundaren Lars Magnus Ericsson räknas till en av Sveriges mest framgångsrika innovatörer och företagsgrundare. Mindre känt är att även hustruns, Hilda Ericssons insatser i företaget var avgörande för den tidiga utvecklingen och framgången.

I programmet får vi veta mer om hur det gick till när Ericsson byggdes upp, hur Hilda Ericsson styrde verksamheten när Lars Magnus gjorde sina många affärsresor i utlandet. Hilda Ericsson skötte både produktion och kundkontakter och i deras bevarade korrespondens kan man se hur hon är Lars Magnus strategiska bollplank.