FÖRETAGEN AV: Edward Blom 2010-12-28

En ny upptäckt

Jag var tills i går övertygad om att jag redan sedan ungdomsåren kände samtliga Stockholms äldre restauranger i klassisk stil som min egen ficka – men fick då till min överraskning inse att jag missat en. Och det till på köpet ett ställe inrymt i en byggnad jag regelbundet besöker.

Det var vår vd Alexander som tog med mig på arbetslunch till NK. Jag har tidigare ofta sett, och någon gång tagit ett glas vid, deras vanliga lunchrestaurang på våning fyra. Det jag inte hade en aning om var att det innanför denna, om man går igenom en dörr, ligger en a la carte-matsal, kallad Bobergs matsal.

Bobergs matsal visade sig vara en otroligt vacker, ekboaserad kvarleva från NK-byggnadens tillkomst 1915, med NK-grundaren Josef Sachs i olja på väggen och uppkallade efter vår store arkitekt Ferdinand Boberg som också ritat NK-huset.  ”Modern svensk affärslunch sedan 1915” lyder sloganen och vad mer kan man väl önska?

På något vis känns det lika delar retsamt att jag kunnat missa en gammal, klassisk matsal alla dessa år. Å andra sidan är det ju glädjande att faktiskt kunna upptäcka något nytt i sin egen hemstad även efter att man fyllt 40 – såvida det nya är gammalt vill säga …