Utställningen med namnet Queens of industry berättar den relativt okända historien om de arbetarklass kvinnor som under 1900-talet blev utvalda att representera de olika brittiska industrierna – från kol till bomull.

Inspirationen kom från traditionella lokala och nationella skönhetstävlingar – så kallade Rose och May Queens – där kvinnorna valdes utifrån utseende till att vara som en slags maskot för de olika industrierna. Många av de var dock från arbetarklassen och hade själva ofta arbetat inom den industri som de kom att representera. De första drottningarna utsåg av järnvägsindustrin i mitten av 1920-talet och den sista kröntes av kolindustrin vid tidigt 1980-tal. Rollen som industridrottning förändrade livet för de unga arbetarna som fick möjlighet att spela in filmer, möta politiska viktiga personer – som till exempel Josef Stalin -, och så klart få vara den kvinnliga rösten och ambassadörer för en hel industri och till viss del nation.

Utställningen består av foton, dokument och filmer på de olika industridrottningarna, varav ett antal är kvar i livet. Därtill visas föremål – som den tiara vilken tilldelades 1939 års bomullsdrottning – upp.

  Läs mer om utställningen och om industry queens på BBC

Och The Guardian

 

Queens of industry visas på Leeds Industrial Museum fram till september 2019.

Få vårt nyhetsbrev, varannan vecka, direkt i mejlen.