I de blommiga tapetmönstren, i fåglarna och löven syns en kärlek till naturen som han tog med sig från sin uppväxt på den engelska landsbygden. Han föddes 1834 och var ett av åtta barn som fick nå vuxen ålder i familjen Morris. Hans pappa William Morris senior gick bort 1847, och året efter det flyttade familjen till Water House i Walthamstow. Där ska William ha skrivit en del av sin tidigaste poesi, sittandes i ett stort fönster vid husets huvudtrappa.

I samma hus ligger nu museet The William Morris Gallery, där man skildrar William Morris liv och arv. På museets webbsida står det beskrivet hur han lite slumpartat kom in på designbanan. Morris hade flyttat till London med en vän, och eftersom de inte hade några möbler så började de helt enkelt att designa egna.

BabyBjörn förvandlade faderskap till affärer

1861 startade han företaget Morris, Marshall, Faulkner & Co tillsammans med några vänner. Trellis och Daisy blev hans första tapeter, vilka blev dyra att tillverka då mönstren och färgerna krävde mycket material i tryckningen. Morris tillverkade även tyger, gobelänger, möbler och designade målningar till kyrkfönster.

William Morris år 1877. Foto: Elliott and Fry.

Morris kom att bli en framträdande person inom arts and craftsrörelsen där man uppvärderade hantverket och den personliga stilen, och vände sig mot det slarvgjorda, inhumant tillverkade, industriella. Konst som var tillgänglig för alla, vackra och välgjorda föremål att använda i vardagen, det ville Morris erbjuda med sitt företag.

Det litterära intresset fortsatte också, hans dikter publicerades och han översatte isländska sagor till engelska. 1877 grundade han ett sällskap för bevarandet av äldre byggnader. Under 1880-talet blev han engagerad i socialismen, och i hans hem samlades pionjärer inom densamma för föreläsningar och debatter.

Industridesign som revolutionerade vardagen

1875 tog Morris över hela företaget och dess namn kom att ändras till Morris & Co. 1896 gick Morris bort, men företaget levde vidare till 1940. De kvarvarande tapeterna och designarkiven köptes av Arthur Sanderson & Sons, som tillverkar tapeter och tyger efter mönstren än idag.

Just nu pågår en utställning om William Morris på Millesgården. Utställningen har gjorts i samarbete med William Morris gallery, William Morris Society, och Style Library.